Νέα δημοσκόπηση: Ποια κόμματα δεν πιάνουν τη… βάση

Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι και οι λιγότερο δημοφιλείς πολιτικοί αρχηγοί

Προβάδισμα δέκα μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΠΑΜΑΚ, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 27,5% (από 28,5% σε αντίστοιχη έρευνα στα τέλη Ιουνίου), έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ (από 17%), και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,5% (από 8%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ με 5,5% (από 4,5% και 6% αντίστοιχα), η Ένωση Κεντρώων με 3,5% (από 3%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2% (αμετάβλητο), το Ποτάμι και η Λαϊκή Ενότητα με 1,5% (αμετάβλητο). Άλλο κόμμα επιλέγει το 9,5% των ερωτηθέντων, “Δεν Ξέρω/ Δεν Απαντώ” το 18,5%, το άκυρο και το λευκό αθροίζονται στο 7%, ενώ η αποχή υπολογίζεται στο 17%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα ποσοστά αυτά για άκυρο, λευκό και αποχή, το 60,5% προέρχεται από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, ενώ το 12,5% από ψηφοφόρους της ΝΔ.

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 52,5%, ενώ μόνο το 18,5% των ερωτηθέντων εκτιμά πως τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ποσοστό 22%, αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ακολουθεί με 19% ο πρωθυπουργός. Αντίθετα, τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνουν ο Νίκος Μιχαλολιάκος (78%) και ο Πάνος Καμμένος (69%).

Με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από τις ελληνικές αρχές διαφωνεί το 66% των πολιτών την ώρα που, απολύτως, συμφωνούν μόνο 7 στους 100 Έλληνες.

Καχύποπτη εμφανίζεται εξάλλου η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε ό,τι αφορά τον πρόσφατο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς το 64% να θεωρεί πως πίσω από την διαδικασία υποκρύπτονταν πολιτικές σκοπιμότητες.