ΠτΔ: Να δώσουμε απάντηση στα φοβικά σύνδρομα απέναντι στο Προσφυγικό

Την πολύ σημαντική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντησή του με τον Ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι

Την πολύ σημαντική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, και όχι μόνο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντησή του με τον Ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι, και υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη να «εργασθούμε όλοι μαζί για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, να τελειώσει αυτή η μεγάλη πληγή που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα»
 
«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που βρίσκεσθε στην Αθήνα. Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω και εσάς, ως επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον κ. Κοσετέλ ως επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης και τον κ. Λεκλέρκ ως επικεφαλής του γραφείου Ελλάδας για την πολύ σημαντική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, και όχι μόνο.
 
Ο ΠτΔ αναφέρθηκε στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την εφαρμογή της οποίας «είναι γνωστό ότι στηρίζουμε», καθώς «είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση», επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας στην ολοκλήρωση της καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» και τόνισε:
 
«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δώσαμε έτσι μια απάντηση, ηχηρή απάντηση, σε ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ανακριβέστατα θεωρούν ότι δεν είναι γνωστό πόσοι και ποιοι βρίσκονται στην Ελλάδα και με τον τρόπο αυτό δικαιολογούν από την πλευρά τους μια απαράδεκτη τακτική που δεν ταιριάζει στον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη την οποία πρέπει να δείχνουν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».
 
Συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι από δω και πέρα το βασικό ζήτημα είναι «η οργάνωση των κέντρων φιλοξενίας στην Ελλάδα, ώστε οι πρόσφυγες να μπορέσουν, τώρα ιδίως που έρχεται ο χειμώνας, να ζήσουν κάτω από συνθήκες που ταιριάζουν στον πολιτισμό μας, στο διεθνές δίκαιο και στις κοινές μας αρχές», προθέτοντας ότι η Ελλάδα υπολογίζει στη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας και σε αυτό το θέμα, έχετε και την τεχνογνωσία, γνωρίζετε το αντικείμενο αυτό» και «γιατί αυτός πραγματικά, κυρίως αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι ο ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
 
Και τόνισε καταλήγοντας:
 
«Είναι μια ευκαιρία να δώσουμε μια απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι δείχνουν φοβικά σύνδρομα απέναντι στο Προσφυγικό. Και, βεβαίως, όπως είχα πει και στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον κ. Μπαν Κι Μουν, ας εργασθούμε όλοι μαζί για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, να τελειώσει αυτή η μεγάλη πληγή που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα. Εμείς, ως Έλληνες, είμαστε στη διάθεσή σας και στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη αποστολή».