Άγρια σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ Τσακαλώτου και βουλευτών της ΝΔ

Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών που προκάλεσε την οργή της πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιδρούν έντονα, φωνάζοντας και διαμαρτυρόμενοι, όταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έδωσε το λόγο στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να δώσει ορισμένες διευκρινίσεις πάνω στα όσα είχε υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάταια ο πρόεδρος της Βουλής προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα και να προσπαθεί να συνεχιστεί κανονικά η συζήτηση, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας έκανε λόγο για παραβίαση του κανονισμού και πρωτοφανή διαδικασία.

«Δεν θα διευθύνουμε από κοινού τη συζήτηση. Ο υπουργός έχει δικαίωμα να πάρει το λόγο και να απαντήσει. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς συμπεριφέρεστε έτσι, κ. Τζαβάρα. Δεν σας τιμά αυτό που κάνετε», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Οι παραινέσεις του κ. Βούτση δεν έφεραν αποτέλεσμα και οι βουλευτές της ΝΔ συνέχιζαν να διαμαρτύρονται.

«Αν σας δώσω τα πρακτικά των τεσσάρων προηγούμενων συζητήσεων για Εξεταστικές, θα δείτε ότι υπήρχε η δυνατότητα και αναπτυσσόταν διάλογος με υπουργούς. Σας παραπέμπω στα πρακτικά των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων», επέμεινε ο κ. Βούτσης.

Το ίδιο επέμειναν και οι βουλευτές της ΝΔ. «Μας προσβάλλετε. Είστε πρόεδρος εσείς της Βουλής; Πρώτη φορά στην ιστορία του Κοινοβουλίου συμβαίνει αυτό», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας.

«Αφήστε τα επεισόδια. Ελάτε τώρα που σας προσβάλω. Είναι ντροπή σας. Φοβάμαι ότι έχετε την αλαζονεία της μονοκομματικής αντίληψης. Θεωρούσατε ότι απ’ αυτή την έδρα θα μπορούσε να διευθετηθεί η διαδικασία μόνο για τα συμφέροντα ορισμένων. Κάνετε λάθος. Αν ως παράταξη έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα διευθέτησης των διαδικασιών, να υποβάλετε μομφή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Τη διαδικασία θα τη διευθύνω εγώ, όχι μαζί», αντέτεινε ο κ. Βούτσης και έδωσε τον λόγο για λίγα λεπτά στον υπουργό Οικονομικών.

Όμως και κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου η ένταση αντί να μειωθεί χτύπησε “κόκκινο”, όταν ο υπουργός Οικονομικών άφησε υπονοούμενα για την περίφημη πρόσφατη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ότι σε ηλικία 6 μηνών ήταν πολιτικός κρατούμενος.

Το σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου που “άναψε φωτιές” ήταν ότι η Αριστερά παλεύει για την απλή αναλογική από το 1974, και «ο αρχηγός της ΝΔ ίσως λόγω δύσκολης παιδικής ηλικίας δεν είχε διαβάσει καλά τον Ρουσσώ».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που φωνάζοντας δεν άφηναν τον υπουργό Οικονομικών να συνεχίσει, ενώ μάταια προσπαθούσε ο πρόεδρος της Βουλής να επιβάλει την τάξη.

Εν τέλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαμαρτυρήθηκε ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει στρατηγική για να μην ακουστεί αντίλογος στον Μητσοτάκη. Δεν μιλάω, είναι συγκεκριμένη και σχεδιασμένη πολιτική» και έκλεισε εκεί την τοποθέτησή του.

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, εξήγησε πως «μας ενόχλησε η ειρωνική αναφορά στον κ. Μητσοτάκη», ενώ έκανε λόγο για «αγοραίο ύφος» από τον υπ. Οικονομικών και για «ανάγωγη, ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη» συμπεριφορά του υπουργού.

«Η αναφορά σας οφείλεται στην ιδεοληψία σας ότι κατά της δικτατορίας πολέμησε μόνο η αριστερά και δικαιούνται υστεροφημίας», είπε απαντώντας στον κ. Τσακαλώτο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Όλη η οικογένεια Μητσοτάκη ήταν στη δικτατορία σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αναχώρησε δε στο εξωτερικό μετά από παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ακόμη αβάπτιστος. Η αναφορά σας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν ανάγωγη ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη».

Ανταπαντώντας ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αυτό που είπε ήταν «αστείο και πταίσμα», μπροστά στους χαρακτηρισμούς που έχει χρησιμοποιήσει η ΝΔ για τον πρωθυπουργό. «Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που έχει πάει στο Χάρβαρντ να αποκαλεί τον πρωθυπουργό τυχοδιώκτη και κατά συρροή ψεύτη», είπε ο κ. Τσακαλώτος, εννοώντας τον κ. Μητσοτάκη.