Τσακαλώτος: Δεν υπήρξε σχέδιο Β, δεν πείθει ούτε τους δικούς της η ΝΔ

"Το 2015 ήταν μια μάχη σε ένα πόλεμο που δεν έχει τελειώσει", τονίζει ο Γιάννης Δραγασάκης

Έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας τα δύο κόμματα για προσπάθεια αποπροσανατολισμού ελλείψει ουσιαστικών προτάσεων για να πάει η χώρα μπροστά.

«Δεν υπήρξε σχέδιο Β», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ είναι αυτή που απέτυχε να πείσει ακόμα και τους δικούς της, όπως είπε, καθώς τα γεγονότα την διέψευσαν, επικαλούμενος την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Είμαι πιο έτοιμος να πιστέψω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολιτικός κρατούμενος παρά ότι αν δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το χρέος δεν θα ήταν 300 δισ. ευρώ και κάτι, αλλά 200 δισ. ευρώ και κάτι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η πολιτική της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015 προκάλεσε οικονομική ζημία μεταξύ 86 δισ. ευρώ και 100 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε επίσης τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι επιβάρυναν τα οικονομικά της χώρας επειδή δεν έκαναν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γρήγορα και δεν φρόντισαν να επιλύσουν πριν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, επικαλούμενος μάλιστα σχετική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι μία από τις πολιτικές συνέπειες των μνημονίων από το 2010 και μετά ήταν η σύγκλιση της Κεντροαριστεράς με την Κεντροδεξιά, σύγκλιση που, όπως είπε, διαπιστώθηκε κατά τη ψήφιση του νόμου για την απλή αναλογική. «Εξαιτίας αυτής της στάσης, οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν θα αντιμετωπίσουν διλήμματα όπως εκείνα που έλεγαν ψηφίστε εμάς για να μην έρθει η Δεξιά, ή για να μην έρθει η Αριστερά, αλλά τον εκβιασμό Τσίπρα ή Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει μέλλον στη Σοσιαλδημοκρατία αν δεν ξεφύγετε από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βενιζέλο», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Υπήρξε ασυμμετρία ανάμεσα στη δική μας και τη δική σας αντιπολίτευση. Εμείς προσπαθήσαμε να ισχυροποιήσουμε το χέρι σας για να πετύχετε καλύτερη συμφωνία, ενώ εσείς μας λέγατε υπογράψτε ό,τι σας ζητούν», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Δραγασάκης: Το 2015 ήταν μια μάχη σε ένα πόλεμο που δεν έχει τελειώσει

Κίνηση τακτικισμού χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα της Βουλής.

«Η κρίση για εσάς αρχίζει από τη στιγμή που ο λαός επέλεξε το ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «για κατά συνθήκη ψεύδη». «Μας εγκαλείτε γιατί θελήσαμε να σταματήσουμε το λάθος το δικό σας και το πρόγραμμα καταστροφής που είχατε υπογράψει. Η κυβέρνηση δέχθηκε ένα πόλεμο με ασύμμετρα μέσα. Έδωσε μια μάχη σ’ έναν πόλεμο που δεν έχει τελειώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

«Το 2015 ήταν μια μάχη σε ένα πόλεμο που δεν έχει τελειώσει. Ήταν ένας πόλεμος με επίδικο τη δημοκρατία στο επίπεδο της Ευρώπης για την επίτευξη μας συμφωνίας που θα ενσωμάτωνε τη βούληση του ελληνικού λαού με τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία», ανέφερε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Ο πόλεμος αυτός έγινε με ασύμμετρα μέσα από έναν ξεκάθαρο εκβιασμό, με όπλο την οικονομική ασφυξία», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «και δικές της δυνάμεις συμμετείχαν στον ασύμμετρο αυτό πόλεμο στοιχιματίζοντας στην "αριστερή παρένθεση"», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τόνισε: «Το δήθεν success story Σαμαρά το 2014 στήθηκε με δανεικά, "στεγνά" ταμεία και προετοιμασία οικονομικής ασφυξίας για την κυβέρνηση».

Χουλιαράκης: Η διαπραγμάτευση δε στηρίχθηκε σε απειλές Grexit

«Η διαπραγμάτευση του Απριλίου και του Αυγούστου του 2015 δεν στηρίχθηκε σε καταστροφικές απειλές εξόδου από το ευρώ, αλλά στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, τη δημιουργία συμμαχιών και την εκμετάλλευση των αντιθέσεων στην περιοχή της ευρωζώνης, και όχι στην τυχοδιωκτική επιλογή της εξόδου της χώρας από το ευρώ», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο κ. Χουλιαράκης τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης των ευθυνών για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στην οικονομική καταστροφή από το 2010 που ξεκινούν τα μνημόνια έως σήμερα, «μακριά τα φώτα της δημοσιότητας, αντίστοιχη εκείνης που έκανε η Μεγάλη Βρετανία για τον πόλεμο στο Ιράκ».

«Η πρόταση της αντιπολίτευσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα ότι το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν το αποτέλεσμα των αδυναμιών σχεδιασμού και αποτυχίας των δυο προηγούμενων, προσαρμογής αδυναμιών σχεδιασμού και της αποτυχίας των δυο προηγούμενων» είπε ο κ. Χουλιαράκης και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν είχε προετοιμάσει τη χώρα για έξοδο από το μνημόνιο και είχε κάνει λανθασμένους σχεδιασμούς.

Ανέφερε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες στη λήξη του δικού τους προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής διέθεταν τα κεφάλαια για να καλύψουν ενδεχόμενα κενά στις χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

Συνεχίζοντας είπε ότι ακόμα και στην περίπτωση που η χώρα μας έβγαινε στις αγορές με την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, η οποία έδινε περιθώριο δανεισμού 10 δισ. ευρώ, δεν θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεών της, που στην καλύτερη των εκτιμήσεων άγγιζαν τα 33 δισ. ευρώ.