Στη Βουλή το θέμα του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά

Εξηγήσεις για το κόστος κατασκευής του ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Ερώτηση σχετικά με το κόστος κατασκευής δομής φιλοξενίας 1.500 προσφύγων στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης κατέθεσαν προς τον υπουργό Εσωτερικών δέκα βουλευτές από το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές επικαλούνται δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία "το υπουργείο απέρριψε προσφορά από την ανθρωπιστική οργάνωση ASB για την ανοικοδόμηση της δομής, διότι έκρινε ότι το ύψος της χρηματοδότησης των 2,5 εκ. ευρώ ήταν ανεπαρκές, ενώ αντιπρότεινε έναν προϋπολογισμό 8,6 εκ. ευρώ, χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος της απόκλισης”.

Αναφέρουν επίσης ότι παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου, το καθεστώς των δομών φιλοξενίας παραμένει ως ήταν, χωρίς τους διοικητές και διευθυντές που προβλέπει ο νόμος, ενώ το υπουργείο έχει προχωρήσει σε διορισμό άτυπων προσωρινών συντονιστών.

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα για την αξιολόγηση της πρότασης και η οικονομοτεχνική πρόταση του υπουργείου, καθώς και ο κατάλογος των άτυπων προσωρινών συντονιστών ανά δομή φιλοξενίας.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Κατερίνα Μάρκου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Ιωάννης Μανιάτης, Ιάσων Φωτήλας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Ιλχάν Αχμέτ, Χαρά Κεφαλίδου και Γεώργιος Αρβανιτίδης.