Οριστικό τέλος για τους 200 υπέρ του εκλογικού νόμου – Αποχή από τη ΧΑ

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση - Δεν συμπληρώνοντα τα 200 "υπέρ"

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο, που όπως φαίνεται, δεν έχει ουσιαστικά κανένα νόημα.  Μιλώντας στην Βουλή,  ο ειδικός αγορητής του κόμματος Ιωάννης Λαγός, προανήγγειλε την αποχή της Χρυσής Αυγής κατά την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο. 

Αυτό σημαίνει ότι - με την αποχή των 18 βουλευτών της ΧΑ - αποκλείεται το ενδεχόμενο ψήφισης του εκλογικού νομοσχεδίου με τουλάχιστον 200 βουλευτές, προκειμένου να ισχύσουν άμεσα οι διατάξεις. 

Πλέον, οι βουλευτές που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν το σύνολο ή μέρος του νομοσχεδίου περιορίζονται στους 179.

Βάσει των έως τώρα τοποθετήσεων, υπέρ του νομοσχεδίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (144), οι ΑΝΕΛ (9), το ΚΚΕ (15), η Ενωση Κεντρώων (9), ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος.

Αντιθέτως, δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση η ΝΔ (75), το ΠΑΣΟΚ (15), το Ποτάμι (10) και οι ανεξάρτητοι Χ.Θεοχάρης, Λ.Γρηγοράκος και Στ.Παναγούλης.

Πάντως, σύμφωνα με το πρόγραμμα, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 21 Ιουλίου με την ψηφοφορία, μετά από τρεις απογευματινές συνεδριάσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα, για να τοποθετηθούν αναλυτικά.