Θεοχαρόπουλος: Να καταργήσουμε το απαράδεκτο μπόνους

"Για ένα εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει τη βούληση των πολιτών, απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες."

«Έχω ταχθεί διαχρονικά και σταθερά υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής και της κατάργησης του μπόνους», είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, λογικό και αναμενόμενο το γεγονός ότι στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπάρχει διαφωνία με το ΠΑΣΟΚ, γύρω από το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», ο κ. Θεοχαρόπουλος εξήγησε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένας συνασπισμός κομμάτων, ο οποίος συγκροτήθηκε στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας και επισήμανε ότι τα δύο κόμματα (ΔΗΜΑΡ - ΠΑΣΟΚ), δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ταυτίζονται πολιτικά σε όλα τα κεντρικά νομοσχέδια. «Μέχρι τώρα σε όλα τα κεντρικά νομοσχέδια (παιδεία, υγεία, κ.α.) έχουμε κοινή στάση και αυτά που μας ενώνουν είναι πολλαπλάσια των αποκλίσεων που υπάρχουν», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε, ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές θέσεις οι οποίες έχουν σχέση με τις ιστορικές διαδρομές και τις αποφάσεις των συνεδρίων και των κεντρικών επιτροπών κάθε κόμματος. «Έχουμε διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία αλλιώς θα ήμασταν μέλη ενός κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε «πρώτο βήμα» την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, είπε, ότι θα πρέπει να υπάρξει και συνέχεια με την κατάπτωση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ενώ αναφερόμενος στην απλή αναλογική υπογράμμισε, ότι είναι ένα εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει τη βούληση των πολιτών, απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες.

Ταυτόχρονα, ο κ. Θεοχαρόπουλος, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κινείται με βάση μικροκομματικές σκοπιμότητες και κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα, ότι κατέθεσε την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, μόλις αντιλήφθηκε ότι δεν είναι πλέον πρώτο κόμμα, ενώ επέκρινε και τη ΝΔ λέγοντας, ότι αυτό που θέλει είναι να κρατήσει το «απαράδεκτο μπόνους», για να πετύχει μια τεχνητή βουλευτική πλειοψηφία.