Νέα δημοσκόπηση: Πώς διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ποια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή και ποια μένουν έξω - Δεν θέλουν πρόωρες εκλογές περισσότεροι από τους μισούς

Προβάδισμα 3,5 μονάδων, που αυξάνεται σε πάνω από 5 μονάδες στην αναγωγή επί των εγκύρων, δίνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό του “Βήματος της Κυριακής”, με τους πολίτες πάντως να εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους αντίθετοι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 20,8% έναντι 17,3% του ΣΥΡΙΖΑ, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,9%, το ΚΚΕ με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 3,1%, οι ΑΝΕΛ με 2,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,2%, το Ποτάμι με 2%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,2% και η Εθνική Ενότητα/ΛΑΟΣ με 1,1%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων (χωρίς δηλαδή να προσμετρώνεται τα λευκά, τα άκυρα, οι αναποφάσιστοι και εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν), τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 30,8%, ΣΥΡΙΖΑ 25,6% (διαφορά 5,2%), Χρυσή Αυγή 8,7%, ΚΚΕ 7,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 7,4%, Ένωση Κεντρώων 4,6%, ΑΝΕΛ 3,4%, Πλεύση Ελευθερίας 3,2%, Ποτάμι 3%, Λαϊκή Ενότητα 1,8%, Εθνική Ενότητα/ΛΑΟΣ 1,6%.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το 52,6% των ερωτηθέντων απαντά πως πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της, έναντι 35,5% που τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 29,1% θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, το 58,9% των ερωτηθέντων θεωρούν «απαραίτητη ή μάλλον απαραίτητη» τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ το 35,7% τη θεωρεί «περιττή ή μάλλον περιττή».