Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση δίνει τηλεοπτικές άδειες σε offshore

Ήταν λάθος η ψήφιση από το Ποτάμι της πρώτης διάταξης για τις offshore, παραδέχεται ο επικεφαλής του κόμματος

Την ευθύνη για την ψήφιση από το Ποτάμι της αρχικής διάταξης που έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής σε offshore εταιρείες σε βουλευτές και υπουργούς ανέλαβε προσωπικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην εκπομπή “Στον Ενικό” του Star, και αποδίδοντας το λάθος αυτό, όπως είπε, στο γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο στο οποίο είχε κατατεθεί η επίμαχη διάταξη είχε έκταση 7.500 σελίδων και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να μελετηθεί.

Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε πως στο Ποτάμι δεν υπάρχει κανένας βουλευτής που να έχει καταθέσεις στο εξωτερικό ή να έχει offshore εταιρεία, τονίζοντας μάλιστα πως αυτό έχει ελεγχθεί προκαταβολικά “για να μην μπλεχτώ”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ακόμα πως με πρωτοβουλία του Ποταμιού συντάχθηκε τροπολογία, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό, βάσει της οποίας στη νέα διάταξη που “διόρθωσε” την επίμαχη διάταξη ορίζεται σαφώς ότι δεν ισχύει το άρθρο 2 του Ποινικού Κώδικα, που θα έδινε τη δυνατότητα σε πολιτικά πρόσωπα με offshore να επικαλεστούν την ευμενέστερη διάταξη (έστω κι αν ίσχυσε για λίγες μόνο μέρες) ώστε να εξασφαλίσουν ασυλία.

Αναφερόμενος στην αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση στη Βουλή, σχολίασε πως δεν κατανοεί τη στάση αυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τόνισε πως σε μία τέτοια μεγάλη μάχη θα έπρεπε να είναι παρούσες όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις.

Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι πριμοδοτεί τις offshore εταιρείες και έχει προνομιακή σχέση μαζί τους, αποκαλύπτοντας πως στη διάταξη που αφορά στο διαγωνισμό για τη διεκδίκηση των τηλεοπτικών αδειών επιτρέπεται σε υπό σύσταση offshore εταιρείες, ακόμα και με έδρα σε χώρα που δεν είναι φορολογικά συνεργάσιμη, να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια.

Ερωτηθείς σχετικά με τη σκληρή κριτική που ασκεί στον Αλέξη Τσίπρα, επεσήμανε ότι είναι σκληρός απέναντι στον πρωθυπουργό από τότε που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, για το οποίο σχολίασε ότι οδήγησε την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω, ενώ αναγνώρισε πως δεν θα έπρεπε το Ποτάμι και οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να το νομιμοποιήσουν, παίρνοντας θέση επ' αυτού.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δίνουν στο Ποτάμι πολύ χαμηλά ποσοστά, ο επικεφαλής του κόμματος παραδέχθηκε πως οι δημοσκοπήσεις αυτές δεν είναι ευχάριστες, όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά του επειδή υπάρχουν αυτές οι δημοσκοπήσεις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι από την καριέρα του ως δημοσιογράφος γνωρίζει τα επικοινωνιακά “τρικ” με τα οποία θα μπορούσαν να ανέβουν τα ποσοστά του κόμματος και θα μπορούσε να έχει υιοθετήσει μία πιο λαϊκίστικη συμπεριφορά, όμως τόνισε πως το Ποτάμι δεν ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, αλλά τον δύσκολο δρόμο.

Ερωτηθείς αν το Ποτάμι ζητά εκλογές, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε πως ναι μεν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μία κακή κυβέρνηση, όμως σημείωσε πως “δεν έχω αντιληφθεί τι θα άλλαζε προς όφελος του πολίτη αν γίνονταν εκλογές”, και υπογράμμισε πως η στάση του κόμματός του είναι να πιέζει την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της διευθέτησης όλων των μεγάλων εκκρεμοτήτων και την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.