Άγρια σύγκρουση Τσίπρα με Θεοδωράκη για Τσοχατζόπουλο και συνεργάτες!

Διακοπές και ένταση

Με αλληλοκατηγορίες και πολύ υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε τον Στ. Θεοδωράκη ότι είναι συνήγορος του απόντος προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον κ. Θεοδωράκη να ανταπαντά πως υπάρχουν στο επιτελείο του πρωθυπουργού άνθρωποι του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Δεν ήξερα ότι όταν έφευγε ο κ. Μητσοτάκης άφηνε στο πόδι του τον κ. Θεοδωράκη, είπε στην αρχή της δευτερομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Υπερψηφίσατε κ. Θεοδωράκη την δήθεν σκανδαλώδη διάταξη όμως ήσασταν αυτοί που βγάζατε ανακοινώσεις ακραίου λαϊκισμού» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Δύο συγκεκριμένες απαντήσεις. Θα ήθελα να είστε πιο προσεκτικός όταν μιλάνε οι αντίπαλοί σας. Εμείς δεν είπαμε να υπάρξει νομοθέτηση αλλά δέσμευση ότι οι κύριες καταθέσεις των βουλευτών δεν μπορεί να είναι στο εξωτερικό. Το Ποτάμι δεν χρειάζεται δάνεια κακής παλιάς πολιτικής. Τα δάνεια της παλιάς κακής πολιτικής τα έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε στο επιτελείο σας ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχουν διωχθεί, που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα» ανταπάντησε ο κ. Θεοδωράκης.

Τότε υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Τασία Χριστοδουλοπούλου διέκοψε τη συνεδρίαση. Οι βουλευτές και το προεδρείο της Βουλής ζήτησαν από τον κ. Θεοδωράκη να ανακαλέσει ή να πει ονόματα.

Μετά τη διακοπή ο κ. Θεοδωράκης δεν είπε ονόματα και δεν ανακάλεσε και η Τασία Χριστοδουλοπούλου έδωσε εντολή να διαγραφούν όσα είπε ο κ. Θεοδωράκης.

«Κάποιοι εκπλήσσονται με μία αλήθεια. Οι βασικότεροι συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου είναι στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είτε σε υπουργικές θέσεις, είτε στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Είναι ζητήματα που τα έχουμε πει και τα ξέρει και η πλειονότητα των βουλευτών» είπε στην παρέμβαση του ο κ. Θεοδωράκης.

Το λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε: «Μπορούσε να πει ότι είπε μια κουβέντα παραπάνω. Του δόθηκε η ευκαιρία. Είπε ότι στελέχη που έχουν καταδικαστεί γιατί κλέψαν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι συκοφαντία.  Λυπάμαι για εσάς».

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου παρενέβη και είπε ότι η αναφορά του Θεοδωράκη είναι προσβλητική και θα διαγραφεί. «Είναι δική μου εξουσία», είπε στους διαμαρτυρόμενους βουλευτές από το Ποτάμι.

 

Τσίπρας: Η Νέα Δημοκρατία το έβαλε στα πόδια

Για «κωμικοτραγικές στιγμές» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή για τις offshore.  Μάλιστα είπε ότι: «Μόνο με υπερβολές μπορεί κανείς να απαντήσει στη λάσπη και τη χυδαιότητα», ενώ επεσήμανε ότι η ΝΔ αποχώρησε για να προλάβει την προθεσμία των 60 ημερών. «Η ΝΔ το έβαλε στα πόδια γιατί συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες» είπε.

«Περίμενα να έρθει να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε: «Η συγκεκριμένη διάταξη ήταν γνωστή σε όλους από τον Οκτώβριο. Η ΝΔ μας καλούσε επί δύο 24ωρα να έρθουμε στη Βουλή. Και τώρα που αποφασίσαμε να έρθουμε το βάλανε στα πόδια. Για αυτό ζήτησα να μιλήσω. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Έκανε λόγο για «στρατηγική ασυναμία της ΝΔ για σοβαρό αντίλογο» και είπε: «Δεν θα κουραστώ να μιλώ για ογκώδες στρατηγικό αδιέξοδο της αντιπολίτευσης. Δεν έχουν να προτείνουν τίποτα το ουσιαστικό. Παριστάνουν τους εχθρούς του λαϊκισμού. Ο πολιτικός λόγος της ΝΔ είναι βασισμένος σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων της διαπλοκής και του κίτρινου τύπου".

 

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία

Με 190 "ναι" υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος.

Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξη, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής , ενώ "παρών" δήλωσαν επτά βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Συνολικά ψήφισαν 197 βουλευτές, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε η Νέα Δημοκρατία.