Βρυχάται η κυβέρνηση για τις τελευταίες… διορθώσεις της αξιολόγησης

Το πολιτικό κόστος για άτακτη υποχώρηση από τη σκληρή γραμμή θα είναι μεγάλο για το Μαξίμου

Στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται ανυποχώρητοι για τις τελευταίες... διορθώσεις που θέλουν οι δανειστές, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να διερωτώνται σκωπτικά κατά πόσο οι θεσμοί θα πυροδοτήσουν ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός για τόσο ήσσονος σημασίας ζητήματα. Παράλληλα, το πολιτικό κόστος για άτακτη υποχώρηση από τη σκληρή γραμμή θα είναι μεγάλο για το Μαξίμου, καθώς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε στη Βουλή για τη μη επιστροφή του ΕΚΑΣ από χαμηλοσυνταξιούχους και τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές δήλωναν το βράδυ αισιοδοξία για κλείσιμο των εκκρεμοτήτων (ΕΚΑΣ, ασυλία μελών υπερταμείου, κόκκινα δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου) μέχρι την Τετάρτη. Σε νέο γύρο τηλεδιάσκεψης που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αργά το βράδυ επιχείρησε να αμβλύνει τις αποστάσεις, παίρνοντας «πάνω» του το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκλιση για τη μη επιστροφή του ΕΚΑΣ για το πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ τα κόκκινα δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου οδεύουν πως τα distress funds.

Πλέον το κυβερνητικό επιτελείο θέτει στόχο να κατατεθούν το αργότερο έως την Πέμπτη στη Βουλή οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας στρέφει το βλέμμα του και στα εσωκομματικά με όλο το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις αποφάσεις για το Συνέδριο. Η Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό στις 5:30 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου. Και παρά το γεγονός ότι πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα ήταν αρχικά εί δυνατόν η εσωκομματική διαδικασία να έχει κλείσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου, πλέον κερδίζει έδαφος το σενάριο να παραπεμφθεί το Συνέδριο για τον Οκτώβριο, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και απαιτείται ένας μήνας προσυνεδριακού διαλόγου. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί οι τάσεις του κόμματος θα επιχειρήσουν να βγουν στην κοινωνία με την εγγραφή και νέων μελών.

Με το Συνέδριο να παραπέμπεται για το φθινόπωρο, σε ρόλο αγνώστου «χ» βρίσκεται ο ανασχηματισμός. Η αρχική πρόθεση του πρωθυπουργού ήταν να γίνει μετά το τέλος του καλοκαιριού, προκειμένου το τρίμηνο που μεσολαβεί να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας. Ωστόσο πλέον δεν αποκλείεται οι αποφάσεις για το Συνέδριο να συμπαρασύρουν και το επικείμενο κυβερνητικό «λίφτινγκ».

Εντός της ημέρας αναμένεται να αποφασιστεί και η ημέρα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου (πιθανότατα και την Τετάρτη), όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει ενώπιον των συνεργατών του το στίγμα των προθέσεών του για τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης καθώς και θα μπει ο «οδικός χάρτης» για τα επερχόμενα νομοσχέδια που στόχο θα έχουν να ανατρέψουν το κλίμα στην οικονομία και να ελαφρύνουν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.