Τσίπρας: Καταδικασμένο στη λήθη της ιστορίας το Grexit

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας, τονίζει ο πρωθυπουργός

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια ταραγμένη περιοχή του κόσμου, και με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το θέμα του χρέους.

Για τον πυλώνα της ασφάλειας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις μας υπερβαίνουν, καθώς ζούμε στην ομορφότερη αλλά ταραγμένη γειτονιά του κόσμου, σε μια Ευρώπη που βιώνει κρίση ασφάλειας. Ωστόσο η Ελλάδα, σημείωσε, αποτελεί σημείο αναφοράς, ως φάρος σταθερότητας και ασφάλειας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο τουρισμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται στη χώρα μας, καθώς στηρίζει την απασχόληση σε τουλάχιστον 200 κατηγορίες επαγγελμάτων. Σημείωσε ακόμα πως η ελληνική φιλοξενία δεν είναι ένα στερεότυπο τουριστικής προώθησης που αναζητά εξαργύρωση, αλλά ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας που ανάγεται στον Ξένιο Δία και συμπληρώθηκε με το μήνυμα της χριστιανικής αγάπης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι προοπτικές στον τουρισμό είναι ανεξάντλητες και το κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργεί το σταθερό πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Σχετικά με τον ΦΠΑ στη διαμονή, επεσήμανε πως αν η κυβέρνηση δεχόταν χωρίς διαπραγμάτευση τις προτάσεις των δανειστών, προοριζόταν στο 23%, αντί για 13% που κατέληξε, ενώ για το τέλος διανυκτέρευσης παρατήρησε ότι παρά την επιμονή των δανειστών, επετεύχθη η μετάθεση της εφαρμογής του, αντί για φέτος, το 2018.

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις από την Ευρώπη για την ελάφρυνση του χρέους, υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά στην πράξη το Grexit μια κούφια έννοια, καταδικασμένη στη λήθη της ιστορίας, ενώ τόνισε πως εκταμίευση της δόσης θα συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.