Στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό, εν μέσω απεργιακού πυρετού

Ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να ζητήσουν ΝΔ και ΚΚΕ

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται το πρωί του Σαββάτου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, εν μέσω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και συλλαλητηρίων των συνδικάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, οπότε και η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ αναμένεται να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία.

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρία και πορεία, που θα ξεκινήσει από την Ομόνοια. Επίσης, συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί και στις 6 το απόγευμα, στο οποίο έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν και οι αγρότες.

Ποιοι απεργούν: Παραλύει για ένα 48ωρο η χώρα για το ασφαλιστικό

«Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επιτυγχάνουμε, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της φτώχειας των ηλικιωμένων μέσω της καθιέρωσης της εθνικής σύνταξης, ενώ σε αυτό το πόσο θα προστίθεται και το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης», τόνισε την Παρασκευή, κατά την ομιλία του στην ΚΟ, ο Αλέξης Τσίπρας. 

Κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν αρνητικά και στα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου, εκτός από ορισμένα για τα οποία δήλωσαν «παρών» ή επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Επί του συνόλου των άρθρων, θετική ψήφο έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η ΝΔ και το Ποτάμι επιφυλάχτηκαν για την Ολομέλεια, ενώ «κατά» ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει καταθέσει 24 νομοτεχνικές βελτιώσεις, ενώ έκανε γνωστό ότι αποδέχεται τροπολογία που συνυπογράφουν βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για το συνταξιοδοτικό των ΑμεΑ, καθώς και τροπολογία για τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών οργανώσεων.