Σάλος από την αναφορά βουλευτή των ΑΝΕΛ στη διαρροή του WikiLeaks

"Τι άλλο μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση όταν έβγαλε στη φόρα τον διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου;", ήταν η επίμαχη φράση του Θ. Παπαχριστόπουλου

Αίσθηση προκάλεσε στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο μία αναφορά του εισηγητή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλου στη διαρροή των διαλόγων μεταξύ του Πόουλ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου στο WikiLeaks για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

“Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και δέχεται λυσσώδεις επιθέσεις τόσο από την πλειοψηφία των δανειστών όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Τι άλλο μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση όταν έβγαλε στη φόρα τον διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου; Το παλεύει με νύχια και με δόντια το ΔΝΤ. Πώς θα το έκαιγε διαφορετικά;”, ήταν η αναφορά του βουλευτή των ΑΝΕΛ που... άναψε φωτιές, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ερμήνευσαν τη φράση αυτή ως παραδοχή ότι για την υποκλοπή και τη διαρροή των διαλόγων ευθύνεται η κυβέρνηση.

“Οι δηλώσεις Παπαχριστόπουλου δημιουργούν την εντύπωση στους εταίρους ότι έχουν να κάνουν με κυβέρνηση απατεώνων”, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, και διερωτήθηκε: “Εσάς δεν σας προκαλεί απορία που οι ΑΝΕΛ δηλώνουν ότι ο Τσίπρας κατέγραφε τα τηλεφωνήματα που έκαναν τα μέλη του ΔΝΤ από το Χίλτον;”.

Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία σημειώνει:

“Βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας ομολογεί ότι η Kυβέρνηση “έβγαλε το διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου” και μάλιστα επικροτεί την ενέργεια.

Δηλαδή, ομολογεί και επικροτεί υποκλοπές.

Η εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας διασύρονται από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ήρθε η ώρα να αναλάβει η Κυβέρνηση τις μεγάλες της ευθύνες.

“Γκρίζα” οδός διαφυγής δεν υπάρχει”.

Ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, σχολίασε: "Οι δηλώσεις του κ. Παπαχριστόπουλου αναδεικνύουν ένα πολιτικό και ηθικό θέμα για την Κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Η Κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα όπως άλλωστε και η ΚΟ των ΑΝΕΛ".

Από την πλευρά του, με διευκρινιστική δήλωσή του ο Θ. Παπαχριστόπουλος ξεκαθαρίζει πως δεν θα μπορούσε η υποκλοπή να έχει πραγματοποιηθεί από την ΕΥΠ και διαψεύδει ότι η δήλωσή του αποτελούσε παραδοχή υποκλοπής από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

“Πολύ φοβάμαι ότι η απελπισία και η θλίψη κάποιων ανθρώπων επειδή η αξιολόγηση τελειώνει, τους οδηγεί στην υπερβολή και στην παρερμηνεία των δηλώσεών μου. Από πού και ως πού το γεγονός ότι σήμερα στην ομιλία μου στη Βουλή επικρότησα την στάση της κυβέρνησης να «σηκώσει» το θέμα της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου, αποκωδικοποιείται ως παραδοχή υποκλοπής από την πλευρά της κυβέρνησης;

Δηλώνω λοιπόν ξεκάθαρα σε αυτούς που καλοπροαίρετα παρανόησαν ότι την υποκλοπή την έχουν κάνει τα WikiLeaks, ότι είναι αδύνατον να την έχει κάνει η ΕΥΠ, και τους παραπέμπω σε προηγούμενες ομιλίες μου στη Βουλή όπου επανειλημμένως το έχω καταστήσει σαφές”.