Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στη Βουλή για την επιστροφή του Κουαρτέτου

Η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί την πρόταση για... προληπτικά μέτρα

O νέος γύρος διαπραγματεύσεων είναι στο επίκεντρο σύσκεψης που έχει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στενούς του συνεργάτες και μέλη της κυβέρνησης, την ώρα που το κουαρτέτο επιστρέφει στην Αθήνα, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη σύνοδο του Eurogroup, που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου.

Το βράδυ της Κυριακής πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν γνωστό ότι μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν, προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των θεσμών, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν αν και μόνο αν δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί την εν λόγω πρόταση και η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι και που, «προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει θετικό σημείο την ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις και προετοιμάζεται για την κατάθεση δύο νομοσχεδίων, για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός χαρακτηρίζεται η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αποδοχή ομολόγων έκδοσης EFSF.