Οργή και φωνές Βενιζέλου στη Βουλή για τη μη κλήση της ΕΥΠ

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Το αίτημα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι άκαιρο

Άκαιρο χαρακτήρισε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, το αίτημα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κληθούν ΕΥΠ, ΑΔΑΕ και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στην Επιτροπή, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας από τον ιστότοπο Wikileaks, σχετικά με υποκλοπές διαλόγων που είχαν ο κ. Τόμσεν και η κ. Βελκουλέσκου σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

«Όταν τελειώσουμε το έργο μας θα κρίνουμε από τις εξελίξεις τι θα κάνουμε» ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου, επιμένοντας στην ανάγκη να συνεχίσει η Επτροπή για να ολοκληρώσει το έργο της σχετικά με τα θέματα της Δικαιοσύνης, για τα οποία έχουν κληθεί, εκ νέου, προκειμένου να ενημερώσουν, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Το θέμα έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης της Επιτροπής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο η χώρα μας να εμφανίζεται ότι παραβιάζει αρχές διεθνούς δικαίου και ότι δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις μίας ευνομούμενης Πολιτείας. Πρόσθεσε, δε, ότι η Βουλή πρέπει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα πως είμαστε ένα κράτος δικαίου που προστατεύει και την ιδιωτική ζωή και το απόρρητο των επικοινωνιών.

Με το αίτημα του κ. Βενιζέλου συντάχθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, επισημαίνοντας ότι από όπου και εάν έγινε η υποκλοπή, η ΕΥΠ έπρεπε να γνωρίζει, διαφορετικά δίνουμε την εντύπωση ότι δεν είμαστε ευνομούμενη Πολιτεία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας, κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι θέλουν «να πετάξουν τη μπάλα στην κερκίδα», την ίδια ώρα που δεν λένε τίποτα για τις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται σε βάρος της χώρας μας, λίγο πριν την αξιολόγηση. «Είναι προσχηματικά όλα τα άλλα που λέγονται για να δημιουργούν θόρυβο. Δεν είναι αυτήν τη στιγμή απαραίτητο να ασχοληθεί η Επιτροπή με το θέμα. Αν στην πορεία προκύψει κάτι θα το δούμε» συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε ότι η όλη συζήτηση στην Επιτροπή για υποκλοπές δεν θα έχει περιεχόμενο, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υποταχθεί στο ΔΝΤ.

«Δεν νομίζουμε ότι έχει νόημα να τρώμε τον χρόνο μας για πράγματα που δεν βρίσκεις, ούτως ή άλλως, άκρη» επεσήμανε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλετής του κόμματος, Θ. Παφίλης,

Ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε ότι υπάρχουν σχόλια στον διεθνή Τύπο, που κατηγορούν την Ελλάδα για υποκλοπές αλλά και ευθέως, η ίδια η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατηγορεί στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό την ελληνική κυβέρνηση, επιμένοντας ότι η Επιτροπή πρέπει να ασχοληθεί για να δώσει σαφή απάντηση ότι η Ελλάδα είναι ευνομούμενο κράτος.

Η πρόεδρος της Επιτροπής αντέκρουσε το επιχείρημα του κ. Βενιζέλου, σημειώνοντας ότι η κ. Λαγκάρντ ζει στην Αμερική, στη χώρα των Wikileaks, και δεν θα μπορούσε να τολμήσει να πει για τη χώρα μας ότι παρακολουθεί συνομιλίες.

Η ένταση όμως δεν σταμάτησε εκεί. Συνεχίστηκε μέσω αντιπαράθεσης που είχε ο κ. Βενιζέλος και τον κ. Παρασκευόπουλο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι σε σχέση με όσα είχε πει στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν είχε επί του παρόντος κάτι να συμπληρώσει, προκάλεσε την νέα αντίδραση Βενιζέλου: «Ντρέπομαι για την καταφρόνηση του Κοινοβουλίου. Ντρέπομαι» φώναξε ο κ. Βενιζέλος.

«Δικό σας πρόβλημα» σχολίασε η κυρία Χριστοδουλοπούλου. «Οχι, είναι δικό σας πρόβλημα» της ανταπάντησε αμέσως σε έντονο ύφος ο κ. Βενιζέλος.

«Τον κ. Βενιζέλο τον έχω ικανό να εκφράζεται με οποιαδήποτε απρέπεια» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος.

Τότε ο κ. Βενιζέλος ζήτησε το λόγο «επί προσωπικού», άλλοι βουλευτές άρχισαν να αντιδρούν και έτσι επήλθε η ολιγόλεπτη διακοπή.