Στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό

Επιφύλαξη να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια εξέφρασαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Στην ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό, που εγκρίθηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες Επιτροπές, χθες Πέμπτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας επισήμανε  ότι το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα γιατί έναν τέτοιο νόμο έπρεπε να τον έχουμε από το 2013, «αλλά δεν τον είχαμε», ενώ η αντιπολίτευση στηλίτευσε με σφοδρότητα την κυβέρνηση για την επιλογή της να το φέρει με αυτή διαδικασία αλλά και για την ουσία του νομοθετήματος και μίλησε για «αποτυχία» που οδήγησε σε αδιέξοδο.

«Το νομοσχέδιο δεν είναι η λύση, αλλά το εργαλείο για τη λύση» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας,, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα κινηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

Όσον αφορά τις διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι προσφέρει προσωπικό, δημιουργεί νέες γραμματείες, δίνει δυνατότητα νέων δομών, ανοικτών και κλειστών, κέντρα υποδοχής, και προσαρμόζει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Επίσης, συντομεύεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου, ώστε να είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και δημιουργούνται επιτροπές ασύλου στα σύνορα, λόγω του αριθμού των εισερχομένων.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, διευκρίνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει επί της αρχής του το νομοσχέδιο και όλες εκείνες τις διατάξεις που βοηθούν, όπως ανέφερε, την κυβέρνηση να εφαρμόσει χαοτικές πολιτικές. «Μας ζητάτε να γίνουμε συνένοχοι σε ένα έγκλημα μπίζνας», είπε ο κ. Κικίλιας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου «το δημόσιο χρήμα θα διανέμεται σε λίγους, υμετέρους».

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, χαρακτήρισε τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου προσχηματικά και διευκρίνισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάποια άρθρα θα τα ψηφίσει και κάποια άλλα όχι.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ και καταψήφισαν η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Τουρκία οι πρώτοι 500 πρόσφυγες-μετανάστες, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Άγκυρας με την ΕΕ. 

Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 52.046 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια.