Βίτσας: Κάποιοι από τους μετανάστες θα μείνουν στην Ελλάδα μόνιμα

"Η Ειδομένη θα αδειάσει γρήγορα μετά τη Σύνοδο της 17ης Μαρτίου" εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού για το προσφυγικό

Πολλοί από τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη χώρα έως και δύο χρόνια εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στους Financial Times, σημειώνοντας παράλληλα πως κάποιοι θα μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάποιοι μετανάστες θα μείνουν στην Ελλάδα μόνιμα. Θα συμβεί. Οι χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα αναμένουν το αποτέλεσμα της Συνόδου της 17ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δε θα γίνει. Τότε ο καταυλισμός της Ειδομένης θα αδειάσει γρήγορα, νομίζω έως το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας στη βρετανική εφημερίδα, αναφερόμενος στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Όπως ανέφερε, το διάστημα αναμονής για την μετεγκατάσταση των προσφύγων αναμένεται από κάποιους μήνες έως και δύο χρόνια.

Ο κ. Βίτσας εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Τουρκία θα αρνηθεί να δεχθεί οικονομικούς μετανάστες που έχουν παγιδευθεί στην Ελλάδα, ενώ επέκρινε τις κυβερνήσεις χωρών που δεν δέχονται να υποδεχθούν παρά μόνο έναν μικρό αριθμό προσφύγων.

«Μερικές χώρες έχουν κυβερνήσεις που μοιάζει να ενεργούν ξενοφοβικά. Μεταξύ αυτών υπάρχουν αρκετές που έστειλαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια. Αλλά τώρα οι ίδιες χώρες δε θέλουν να δεχθούν Σύρους πρόσφυγες από την Ελλάδα. Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό είναι ντροπή», τόνισε.