Φώφη Γεννηματά: Άλλα έλεγε ο Τσίπρας μέσα, όχι για Τρόικα Εσωτερικού

"Υπήρξε ένταση γιατί άλλα είπε έξω..."

Στο παρασκήνιο της χθεσινής μαραθώνιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία εμφανίστηκε επιφυλακτική για το αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να εφαρμόσει την εθνική γραμμή που χαράχθηκε για το προσφυγικό.

Η κ. Γεννηματά, μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί», αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως είπε ενώ το καλοκαίρι «βάλαμε πλάτη» εκείνος επέλεξε να πάει σε εκλογές. Σημείωσε, δε, ότι το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι έδωσε την εντύπωση ότι με το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας μετανάστες και πρόσφυγες είναι το ίδιο πράγμα και πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για ολιγωρία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας ότι η ίδια πριν 40 ημέρες του είχε επισημάνει ότι το προσφυγικό θα λάβει δραματικές διαστάσεις, αλλά εκείνος δεν αξιολόγησε την προειδοποίησή της. Ανέφερε πως η ίδια ζήτησε να μπει υποσημείωση στο κοινό ανακοινωθέν ότι εκτιμά πως η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει την εθνική γραμμή, τονίζοντας πως οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν ήθελαν να περιληφθεί κάποια υποσημείωση, ωστόσο μετά από δική της επιμονή, δέχτηκαν να υπάρχει παράγραφος «που λέει ότι εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας και για τους χειρισμούς και για την αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης». «Η δική μου γραμμή δικαιώθηκε», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείσα για το αν υπήρχε ένταση πριν τη συγγραφή του κοινού ανακοινωθέντος, η κ. Γεννηματά απάντησε θετικά, συμπληρώνοντας πως «για εμένα είναι αδιανόητο άλλα να λέει κανείς στα πρακτικά, άλλα να λέει όταν γράφεται η ανακοίνωση και άλλα να λέει έξω στις κάμερες. Πρέπει να έχουμε όλοι μια καθαρή και έντιμη στάση, οι στιγμές είναι εξαιρετικά δύσκολες, κρίσιμες και ιστορικές και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο κ. Μητσοτάκης στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «ο καθένας εκεί μέσα είχε τη δική του οπτική γωνία. Θα μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός» και αναφέρθηκε στη λογική του ώριμου φρούτου. Επιπλέον, διαφώνησε με τη στάση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ο οποίος όπως είπε ένιψε τας χείρας του από τη στιγμή που δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για τα περί «τρόικας εσωτερικού» που κυκλοφόρησαν μετά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η κ. Γεννηματά είπε ότι, όπως μαθαίνει, επρόκειτο περί διαρροής από το Μέγαρο Μαξίμου και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διαρροή να διαψευστεί σήμερα, συμπληρώνοντας πως «με ενοχλεί άλλο να λες μέσα και άλλο έξω».

Αναφορικά με την ουσία του κοινού ανακοινωθέντος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των κλειστών αναχωρησιακών κέντρων, σημειώνοντας ότι περιλήφθηκε μετά από έντονη πίεση που ασκήθηκε στον πρωθυπουργό και επισήμανε ότι θα πρέπει «να δώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά είναι ανθρωπισμός να βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας και στον Πειραιά χωρίς νερό;», συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει παράλληλα «να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών σε ασφάλεια». Όπως ξεκαθάρισε, το θέμα του βέτο δεν συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Προειδοποίησε, επιπλέον, την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να ετοιμαστεί για την αναθεώρηση του Δουβλίνο 2 και να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί αν αυτό δεν γίνει άμεσα «τότε θα υπάρξουν και επιστροφές προσφύγων από άλλες χώρες, επειδή καταγράφηκαν αρχικά στη χώρα μας».