Γεννηματά: Να αλλάξει πριν τις επόμενες εκλογές ο εκλογικός νόμος

Πρωτοβουλία για κρίσιμες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα αναλαμβάνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Πρωτοβουλία για κρίσιμες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, με στόχο όπως αναφέρει χαρακτηριστικά να ενισχυθούν η δημοκρατική συμμετοχή, η κυβερνητική αποτελεσματικότητα και η πολιτική αξιοπιστία, αναλαμβάνει η Φώφη Γεννηματά με άρθρο της στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξηγεί ότι αναλαμβάνει αυτή τη πρωτοβουλία επειδή “καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μιας δυναμικής παρέμβασης για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της αναθεώρησης του Συντάγματος όσο και της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου”. Τονίζει, μάλιστα, ότι πρέπει να ξεκινήσει από την παρούσα Βουλή, χωρίς άλλη χρονοτριβή, η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Στις σημαντικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις η Φώφη Γεννηματά προτείνει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνεται:

- η αποδέσμευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του,

- η τροποποίηση της διαδικασίας ανάδειξης των μελών των ανεξάρτητων αρχών,

- η θωράκιση της δικαστικής ανεξαρτησίας,

- η αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της αντιπολίτευσης,

- η απλούστευση της διαδικασίας για την ποινική ευθύνη των υπουργών, η διεύρυνση των θεσμών άμεσης δημοκρατίας και

- ο εμπλουτισμός των εργασιακών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, υποστηρίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαιτείται να ενισχυθούν με θεσμικές πρωτοβουλίες όπως:

- η αποτελεσματικότερη λειτουργία και ο συντονισμός της Κυβέρνησης και των υπηρεσιών που υποστηρίζουν το έργο της,

- η βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας,

- η ενίσχυση της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση,

- η οικονομική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και

- η λογοδοσία όλων των κρατικών αξιωματούχων.

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, η κ. Γεννηματά θεωρεί απαραίτητο να αλλάξει από τη παρούσα Βουλή, και με βάση την απλή αναλογική προτείνει “σειρά από αλλαγές, που συνθέτουν τον ελάχιστο παρονομαστή πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η προβλεπόμενη στο Σύνταγμα αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει ήδη στις ερχόμενες εκλογές”.

Τα κύρια σημεία αυτών των αλλαγών είναι:

* Κατάργηση του bonus των 50 εδρών και πρόβλεψη για πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 30 έδρες μόνον εφόσον το εκλογικό του ποσοστό υπερβεί το 40%

* Παροχή του bonus και σε συνασπισμούς κομμάτων

* Να διατηρηθεί το κατώφλι για είσοδο κόμματος στη Βουλή τουλάχιστον στο 3%

* Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (π.χ. Β΄ Αθήνας και άλλων αστικών περιφερειών) με σκοπό την ενίσχυση της αρχής της αντιπροσωπευτικότητας και την αντιμετώπιση των φαινομένων αδήλωτου πολιτικού χρήματος και διαπλοκής με ΜΜΕ και συμφέροντα

* Εκπροσώπηση στη Βουλή των απόδημων Ελλήνων, με την καταγραφή τους ανά γεωγραφική ζώνη και τη δημιουργία εκλογικών καταλόγων.

Η Φώφη Γεννηματά καταλήγει στο άρθρο της επισημαίνοντας:

“Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, που μπορεί να ανοίξει τη συζήτηση για μια σειρά ακόμα κρίσιμα θέματα, όπως το ζήτημα των θητειών τόσο στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο όσο και σε άλλους κορυφαίους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας, όπως η σαφής περιγραφή των όρων και των κανόνων για την οριοθέτηση των σχέσεων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία. Ανοίγουμε τον δημόσιο διάλογο για τις μεγάλες τομές στο κράτος, το Σύνταγμα και το εκλογικό σύστημα, καλώντας όχι μόνο τις πολιτικές δυνάμεις αλλά όλους τους πολίτες να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτειακές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση και στην ανανέωση της πολιτικής ζωής”.