Σύντομα θα κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα και η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα

Την βεβαιότητα του ότι θα ξεπεραστεί ο πιο δύσκολος κάβος, όπως ο ίδιος αξιολογεί την τρέχουσα συγκυρία, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του στην "Αυγή" της Κυριακής. "Δεν μας φοβίζουν τα ανοιχτά μέτωπα", δηλώνει και τονίζει ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί "με τον πιο αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο" τις τρεις μεγάλες προκλήσεις, την αξιολόγηση, το ζήτημα του χρέους και το προσφυγικό. "Όταν τα μέτωπα αυτά κλείσουν - και θα κλείσουν πολύ σύντομα, η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα", σημειώνει.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι δεν σκέπτεται τίποτε άλλο "εκτός από το πώς θα πετύχουμε να κλείσουμε την περίοδο της αβεβαιότητας και της σκληρής εποπτείας και να οδηγηθούμε σε πιο ήρεμα νερά, με την κοινωνία όρθια".

Στέλνει μήνυμα προς τους θεσμούς ότι "η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση δεν εξυπηρετεί κανέναν" και ζητά "να σταματήσουν κάποιοι μονομερώς να κωλυσιεργούν εμποδίζοντας τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης". Τονίζει ότι δεν γίνεται να καθυστερεί άλλο το πρόγραμμα επειδή οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους, και αποδίδει σε διαφωνίες μεταξύ των θεσμών το γεγονός ότι ενώ έχουν ενημερωθεί εδώ και ενάμιση μήνα για τις ελληνικές θέσεις για το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση εκ μέρους τους.

Για το προσφυγικό σημειώνει ότι το "κλειδί" του προβλήματος είναι να μεταφερθεί το επίκεντρο της διαχείρισης του προσφυγικού στην Τουρκία, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και εξηγεί ότι η Ελλάδα δέχθηκε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ υπό την εξαιρετικά αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι σεβαστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θα επιχειρούν η κάθε μία μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα.

Απορρίπτει σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι "εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες και συνολικά η πολιτική μας έχει κριθεί από τον λαό μας στις κάλπες, τρεις φορές σε λιγότερο από ένα χρόνο". Υποστηρίζει ότι "κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν αυτό" και επιδίδονται σε "απελπισμένη προσπάθεια να ξαναζεστάνουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης»". Στηλιτεύει την ακατάσχετη εκλογολογία ως μέρος αυτού του σχεδίου και σημειώνει: "Δεν πρόκειται να τους βγει", "η κυβέρνηση είναι εδώ για να συγκρουστεί με το κατεστημένο και η κοινοβουλευτική μας ομάδα, όσο βιώνει αυτόν τον πόλεμο, γίνεται σαν σκληρή γροθιά".

Σχετικά με τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στον δρόμο, όπως είναι και οι αγρότες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι είναι πιεσμένοι αφόρητα μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας" και δηλώνει ότι "είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο μαζί τους, ώστε να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις", επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει απευθύνει ήδη πρόσκληση για ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση. Αναφέρει επιπλέον ότι δεν μπορεί όμως να παραβλεφθεί και ότι κάποιοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν αυτά τα κινήματα και να τα σύρουν σε γραμμή αδιαλλαξίας.

"Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις", υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας και ασκεί οξεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή και το ασφαλιστικό, αναφέροντας ότι "φαίνονται ξεκάθαρα οι θατσερικές κατευθύνσεις που θέλει να δώσει στη ΝΔ" και πως "ταξικό μίσος" αποπνέει η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία του προέδρου της ΝΔ."Θα τον φέρνουμε όσο το δυνατόν συχνότερα στη Βουλή για να μας τα εξηγήσει περισσότερο", τονίζει. Επιπλέον, αναφέρει ότι η διαπλοκή είναι στενά συνδεδεμένη με το παλιό κομματικό κατεστημένο και πως "και τα δύο έχουν ονοματεπώνυμο". "...Και δείτε, αντίστοιχα, με πόσο πάθος υπερασπίστηκε η Ν.Δ. το δικαίωμα των καναλαρχών να κατέχουν τις συχνότητες παράνομα", λέει, θέτοντας το ερώτημα: "Αν αυτά δεν είναι αμοιβαίες δεσμεύσεις και εξόφληση γραμματίων, τότε τι είναι;".

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι "η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν είναι παρέμβαση, είναι εφαρμογή της νομιμότητας" και ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στην αντιπολίτευση "να μπλοκάρει τη διαδικασία για να διατηρηθεί ανέπαφο το σημερινό αμαρτωλό καθεστώς". Επισημαίνει ότι 25 χρόνια οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς νόμιμες άδειες και πως "πάνω σε αυτό το καθεστώς ανομίας στήθηκε στην Ελλάδα όλο το σύστημα της διαπλοκής". Εξηγεί ότι αν κάποιος έχει κανάλι και δεν μπορεί να το λειτουργήσει με τα διαφημιστικά έσοδα, θα προσπαθήσει να το λειτουργήσει με άλλους, μη θεμιτούς τρόπους και επομένως ο αριθμός των αδειών ορίζεται από το μέγεθος της διαφημιστικής πίτας.

Σαφής είναι και η δέσμευσή του στην υλοποίηση του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος, ενώ αναφέρεται και στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στην Ευρώπη διευρύνεται συνεχώς ένα μέτωπο κατά της λιτότητας, στη διαμόρφωση του οποίου η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζουν ξεχωριστό ρόλο. Αναφέρει ακόμη ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα μεγάλο βήμα ανασυγκρότησης της Αριστεράς, που θα συμπέσει με το ξεκίνημα μιας νέας πορείας για τη χώρα.