Πέρασε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες με 154 “ναι”

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά αι του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για τον περιορισμό των τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις, η οποία ψηφίστηκε κατά την ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες με 154 “ναι”, 102 “όχι” και 14 “παρών”.

"Κατά" ψήφισαν 102 βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. "Παρών" δήλωσαν 14 βουλευτές από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης. Απόντες ήταν 30 βουλευτές.

Είχε προηγηθεί μία φορτισμένη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την τροπολογία, με τα πνεύματα να ανάβουν ουκ ολίγες φορές μεταξύ βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους μεν να καταγγέλλουν τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια του σημερινού τηλεοπτικού τοπίου, και τους δε να κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκεντρωτισμό και κινήσεις αντιπερισπασμού.

Τσίπρας: Δεν είναι λίγες οι 4 τηλεοπτικές άδειες, πολλές είναι!

“Οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που δίνουμε δεν είναι λίγες, είναι πολλές”, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος στοιχεία για τις τηλεοπτικές άδειες σε άλλες χώρες της Ευρώπης με αντίστοιχο πληθυσμό με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία (που έχει δύο κανάλια).

“Η σημερινή συνεδρίαση αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να μπει τάξη στην ανομία και ποιοι θέλουν να εμποδίσουν την κυβέρνηση στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες”, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για “υπόγειες διαδρομές” που είναι “γνωστές σε όλους μας” και για ΜΜΕ που “έχουν μόνο ζημιές και όχι κέρδη, στηρίζονται από τράπεζες και το μόνο που κάνουν είναι να στηρίζουν χρεοκοπημένα κόμματα και την πολιτική τους, ενώ είχαν και την ευνοϊκή συμπεριφορά των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και την έλλειψη φορολογικών ελέγχων”.

“Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε τον όρο διαπλοκή, τώρα όμως ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε τον όρο και πώς θα την αντιμετωπίσουμε”, ξεκαθάρισε, ενώ εξαπέλυσε δριμεία κριτική στα κόμματα -χωρίς να κατονομάσει- που, όπως είπε, κάλυπταν την ασυδοσία των μη αδειοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης για 27 χρόνια και που, όπως πρόσθεσε, το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και τώρα.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, είπε ότι ο λαός έδωσε τρεις φορές τη στήριξή του στην κυβέρνηση με μια σαφή εντολή, “να συγκρουστούμε με το κατεστημένο και να καθαρίσουμε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας και ανομίας, των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση”. Δίνοντας παράδειγμα τη Siemens που έδινε ποσοστό κατευθείαν από τα κέρδη της στα κόμματα, και τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών που με αίμα ακόμα κεφαλαιοποιεί ο ελληνικός λαός, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι γι' αυτό και όταν έρχονταν οι λίστες καταθετών του εξωτερικού, οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να τις χώνουν σε κάποια συρτάρια για να μη γίνονται έλεγχοι.

Τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν και απομύζησαν όλη τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε, ήρθε η ώρα να δώσουν εξηγήσεις και να περάσουν από το ταμείο, πληρώνοντας τους φόρους τους, και όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό αφορολόγητα.

Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο, είπε ο πρωθυπουργός, έρχεστε όλοι εσείς που συγκροτήσατε το πλέγμα της διαπλοκής, “έρχεστε τώρα και κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο λαός έχει ψηφίσει τρεις φορές για να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και σαν να μη φθάνει αυτό πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους, προσπαθώντας να μας εμποδίσετε, ότι δήθεν με την προσπάθειά σας να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ, αλλά δεν θα μας εμποδίσετε, εμείς θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε”.

Σε τρεις συνεδριάσεις, η ΝΔ είπε ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός. Πρόκειται για ένα είδος θεσμικής εκτροπής γιατί η μη συναίνεση οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός, και έκλεισε καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία, αλλιώς θα το πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και έγινε περίπου είκοσι λεπτά αργότερα, όταν και κατατέθηκε το σχετικό αίτημα.

Μητσοτάκης: Εσείς είστε η διαπλοκή

Η ΝΔ και όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα αγωνιστούν να αποτρέψουν αυτό το θεσμικό "Grexit", ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται η κυβέρνηση για να περιορίσει σε τέσσερις τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας είναι λανθασμένα και υπογράμμισε πως η ΝΔ θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση του ελληνικού λαού, αλλά πάντα υπό τον έλεγχο της αρμόδιας αρχής.

“Όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι απέναντί σας. Όλη η παραγωγική Ελλάδα είναι απέναντί σας. Δυστυχώς η ελεύθερη ενημέρωση και ο πλουραλισμός απειλούνται”, κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ.

“Δημιουργείτε το δικό σας σύστημα διαπλοκής. Εσείς κ. Τσίπρα είστε η διαπλοκή. Είστε πιο παλιό και από το παλιό. Νομοθετείτε μόνο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Καταργείτε το ΕΣΡ. Ο δρόμος που ακολουθείτε είναι ολισθηρός δρόμος”, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συνέχισε: “Επιστρέψτε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ πίσω εκεί που ανήκουν και εμείς θα ψηφίσουμε κατ’ ευθείαν την νέα σύνθεση του οργάνου. Χρειάζεστε υπενθύμιση για το τι λέει το Σύνταγμα. Ο έλεγχος και η επιβολή άπτονται του ΕΣΡ. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος συνταγματολόγος για να καταλάβει πως ο έλεγχος του κράτους γίνεται μέσω του ΕΣΡ. Τα πράγματα είναι απλά”.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον κατηγόρησε ότι βλέπει παντού εχθρούς και διχάζει τους Έλληνες και πρόσθεσε ότι όλη η δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα είναι απέναντι στην κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να τεθούν καθαροί κανόνες με διαφάνεια και να ισχύσει για τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών μέσων ό,τι ισχύει και για όλους τους άλλους επιχειρηματίες.

“Η Νέα Δημοκρατία θα αγωνιστεί ενάντια σε αυτά που δρομολογεί η κυβέρνηση”, κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση κάνει ισχυρότερους τους ολιγάρχες

Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες όχι μόνο δε βάζουν τάξη στο χάος, αλλά δρομολογούν “παζάρια” με τους καναλάρχες, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως ο υπουργός Επικρατείας “θα κρατά την σπάθα και θα αποφασίζει ποιος θα επιβιώσει - προφανώς ο πιο υπάκουος”.

“Φτιάχνετε ένα καθεστώς δικής σας διαπλοκής. Το δίλημμα που σήμερα θέτετε, είναι διαπλοκή παλαιού τύπου ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως αν ήθελε όντως “να σπάσει η αμαρτωλή σχέση πολιτικών με την τηλεόραση”, θα προέκρινε την πιο εύκολη λύση”, που είναι “να φέρει μια τροπολογία που θα επιστρέψει την αρμοδιότητα για την τηλεόραση στο ΕΣΡ”.

“Αλλά εσείς έχετε αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές. Όλο και συχνότερα ακούμε από κυβερνητικά στελέχη και από βουλευτές σας ότι δεν χρειάζονται”, συμπλήρωσε και ανέφερε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση το Λουξεμβούργο, έχουν αναθέσει την ευθύνη της ρύθμισης και εποπτείας της τηλεοπτικής αγοράς σε ανεξάρτητες αρχές.

Ο κ. Θεοδωράκης επέκρινε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε μια έκθεση (αυτή του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας) που βρίθει ανακριβειών, για να ισχυροποιήσει ένα σαθρό επιχείρημα περί δυνατότητας παραχώρησης τεσσάρων αδειών, επικαλούμενους τα παραδείγματα άλλων χωρών. “Γιατί όμως εσείς λέτε τέσσερις; Είναι σαν να λέτε, απειλώ τους οκτώ ότι θα γίνουν τέσσερις, με προφανή σκοπό να μπουν σε παζάρια μαζί μου και ταυτόχρονα υπόσχομαι και σε ένα Τούρκο, άρα το παιγνίδι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, καθότι οι οκτώ μπορεί να γίνουν τρεις και πάει λέγοντας”, είπε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα. 

Επισημαίνοντας πως η διαφημιστική πίτα για την τηλεόραση το 2015 θα κυμανθεί γύρω στα 230 εκατομμύρια που θα μοιράζονταν σε οκτώ σταθμούς και με την ρύθμιση Παππά θα μοιραστεί σε τέσσερις, ο κ. Θεοδωράκης απηύθυνε το ερώτημα, “αυτό με ποιον τρόπο αποδυναμώνει τους ολιγάρχες καναλάρχες όπως λέτε;”, και αποφάνθηκε: “Απλώς κάνει λιγότερους και ισχυρότερους τους ολιγάρχες”.

Ακόμη, ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε “αστείο” τον ισχυρισμό ότι στο ψηφιακό φάσμα που έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα χωρούν μόνο τέσσερα κανάλια, αφού ήδη εκπέμπουν οκτώ, και με την σημερινή τεχνολογία η DIGEA έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας.

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό πού θα πάνε οι εργαζόμενοι των σταθμών που θα κλείσουν, για να κατηγορήσει τον κ. Παππά ότι “ανεβαίνει στα κάγκελα για την κρατική τηλεόραση, αλλά δεν δίνει δεκάρα για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που χάνουν τη δουλειά τους”.

Παππάς: Τι Μητσοτάκης, τι Τσίπρας

Πυρά και προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά και την ΝΔ και τον αρχηγό της, εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια επί της τροπολογίας.

Ανέφερε ότι το κόμμα του δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε “προσχηματικά” τα όσα υποστήριξε η ΝΔ για το θέμα των τηλεοπτικών σταθμών, κάνοντας λόγο για την στάση αρκετών από το κόμμα στην υπόθεση του βασικού μετόχου επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Μάλιστα, είπε ότι πλέον δεν έχει καμία σημασία του ποιος θα κυβερνά, αναφέροντας χαρακτηριστικά “τι Μητσοτάκης, τι Τσίπρας”.

Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ είπε πως ο δικτάτορας Μεταξάς “κατάφερε να ενώσει όλους τους Έλληνες”, αφού “στα βουνά πολέμησε όλος ο ελληνικός λαός”, ενώ ο κ. Τσίπρας, που του δόθηκαν τόσες ευκαιρίες να αναδειχθεί ως μεγάλος ηγέτης, κλώτσησε αυτή την ευκαιρία “και φάνηκε πως είναι φτιαγμένος για τα μικρά και τα λίγα”, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Τέλος, ο κ. Παππάς μίλησε για το δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, χαρακτηρίζοντας “ατόπημα” την επιλογή του υπουργού Εθνικής Άμυνας να αφιερώσει στους νεκρούς αεροπόρους την απόφαση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις περιπολίες στο Αιγαίο.

Γεννηματά: Ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου

Για "σπασμωδικές κινήσεις αντιπερισπασμού" και προσπάθεια της κυβέρνησης να "ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου που πλήττεται από τις δικές της πολιτικές" έκανε λόγο μιλώντας από το βήμα της Βουλής για τις τηλεοπτικές άδειες η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Αναφερόμενη στην επίμαχη τροπολογία, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου με αντισυνταγματικό τρόπο που "πλήττει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας". Συνεχίζοντας, η κ. Γεννηματά εκτίμησε ότι η διάταξη θα σταματήσει από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα η χώρα.

Σε ό,τι αφορά τη διαπλοκή είπε ότι "ο κόσμος κουράστηκε να ακούει αοριστίες για μια αόρατη διαπλοκή που κανείς δεν αντιμετωπίζει και δεν ονομάζει” και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία, όπως είπε, θα στηρίξει.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι θα προκαλέσει μακρές νομικές διαδικασίες και θα θέσει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας.

Αναφέρθηκε τέλος στο θέμα της νατοϊκής εμπλοκής στο προσφυγικό, λέγοντας ότι είναι θετικό η Ελλάδα να μην είναι μόνη με μια Ευρωπαϊκή Ένωση που καθυστερεί να πάρει αποφάσεις, ενώ εξέφρασε την ανησυχία μήπως χρησιμοποιηθεί το ΝΑΤΟ ως πρόσχημα για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και ζήτησε ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας και τον πρωθυπουργό.

Λεβέντης: Αντί για περιορισμό των καναλιών, να μπουν κανόνες

Την αντίθεσή του με την τροπολογία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες εξέφρασε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης ζήτησε, αντί να περιοριστεί ο αριθμός των μέσων, να τεθούν αυστηροί κανόνες, όπως ετήσια εισφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ στο κράτος, η υποχρέωση να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι εισφορές και όποιος δεν τηρεί τους κανόνες αυτούς να κλείνει.

“Το να κλείνει ένας σταθμός που λειτουργεί 30 χρόνια, δεν δημιουργεί καλή εντύπωση. Είναι θέμα δημοκρατίας”, είπε.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι ενώ η ίδια δηλώνει ότι επιδιώκει τη συναίνεση, περιορίζει τη δικαιοδοσία ενός θεσμού που προβλέπει τη συναίνεση.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία “να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό”. 

Αναφέρθηκε επίσης στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο αναγνώρισε “γενναιότητα” επειδή “επέλεξε να παραιτηθεί ενώ είχε τη δεδηλωμένη”.

Παφίλης: Η ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα

Για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αναφορικά με την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες, “την ώρα που όλη η κοινωνία είναι στους δρόμους”.

Εξέφρασε την ανησυχία του για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να “μαζέψει” δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ενάντια στους αγρότες που δικαίως διαδηλώνουν. 

Το ΚΚΕ, τόνισε, διαφωνεί ριζικά με την έννοια ότι την ενημέρωση θα πρέπει να τη διαχειρίζονται επιχειρηματίες, “με το παραμύθι της διαπλοκής. Η ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα”.

Διαφώνησε με την έννοια της αντικειμενικής ενημέρωσης, καθώς ο ρόλος των καναλιών παγκοσμίως είναι η υπηρέτηση του καπιταλιστικού συστήματος. Επανέλαβε ότι για τους εργαζόμενους, “για τους οποίους δήθεν κόπτεται και η ΝΔ”, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε ισχύ όλους τους αντεργατικούς νόμους, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον νόμο και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος σε αυτά τα παιχνίδια που γίνονται και θα ψηφίσει παρών επί της τροπολογίας. 

Τέλος, μίλησε για ριζική ανατροπή ενός συστήματος το οποίο έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει.