Τα είπανε σαν συνομήλικοι Τσίπρας – Μητσοτάκης

Την πρώτη τους συνάντηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το ραντεβού είχε συμφωνηθεί από το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον Μητσοτάκη, το βράδυ της εκλογής του στην προεδρία της ΝΔ και η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα. 

"Νομίζω ότι η εκλογή σου κλείνει έναν ηλικιακό κύκλο", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας  υποδεχόμενος τον πρόεδρο της ΝΔ. "Μένει να αποδειχθεί πως η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με επιχειρήματα, με ιδέες και ταυτόχρονα και μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας".  

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει και έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο θεσμικούς παράγοντες του τόπου (σ.σ. εννοώντας την περίοδο που ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και δεσμεύτηκε πως, σε ό,τι τον αφορά θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, να παράσχει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα. 

Λίγη ώρα πριν από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ότι  προσβλέπει "σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο", το οποίο και επανέλαβε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Τσίπρας,, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πράγματι ο νέος πολιτικός πολιτισμός και το νέο ήθος πρέπει να στηρίζεται κυρίως στη γλώσσα της αλήθειας. Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική επικοινωνία μεταξύ των θεσμικών παραγόντων, σημείωσε και προσέθεσε ότι η διαφωνία είναι σαφής σε πολλά ζητήματα και ότι επίσης διαφωνεί σε πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει επικοινωνία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει προσπάθεια επίτευξης συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα για τα οποία το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει την ανάγκη αυξημένων πλειοψηφιών, όπως το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Επίσης, είπε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας θα είναι ανοιχτοί και ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα είναι πολιτισμένη, και σε επίπεδο Βουλής και σε επίπεδο του γενικότερου πολιτικού διαλόγου.