Πρωτοβουλία Γεννηματά για ενιαίο κόμμα με κέντρο, αριστερά, Ποτάμι

Tην πρωτοβουλία για συμπόρευση των δυνάμεων του Κέντρου σε έναν νέο πολιτικό φορέα, ο οποίος θα βαδίζει στα πρότυπα της Ελιάς, αναλαμβάνει με άρθρο της στα Νέα του Σαββάτου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. 

Η συγκεκριμένη κίνηση ερμηνεύεται ως ένα βήμα για να μπορέσει να κρατηθεί ενεργός ο χώρος των κεντρώων δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό, τη στιγμή που τα ποσοστά τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του Ποταμιού διαρκώς φθίνουν με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολη η είσοδός τους στην επόμενη Βουλή, όποτε και εάν γίνουν εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία καταγράφει την πρόθεση ψήφου και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή φέρνει τη Δημοκρατική συμπαράταξη στο 4,1% και το Ποτάμι στο 2,2% γεγονός που μπορεί να δείχνει το δρόμο για συνεργασία των δύο κομματικών σχηματισμών σε συνδυασμό με άλλες δυνάμεις του Κέντρου και της Αριστεράς, μικρότερης όμως εμβέλειας.  

Η κ. Γεννηματά προτείνει ο αρχηγός της νέας αυτής παράταξης να εκλεγεί από τη βάση τον ερχόμενο Μάιο.

Των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού θα έχει προηγηθεί η διεξαγωγή Πολιτικής, Διακηρυκτικής, Προγραμματικής Συνδιάσκεψης το Μάρτιο, η οποία θα αποφασίσει τη διακήρυξη του φορέα, το όνομα και τα σύμβολα και θα διατυπώσει το προγραμματικό πλαίσιο της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας. 

Τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στο νέο σχήμα θα διατηρήσουν την αυτονομία τους διευκρινίζει, ενώ το μητρώο των συμμετεχόντων στην εκλογή του νέου αρχηγού θα είναι ανοιχτό μέχρι και την ημέρα της εκλογής του. 

«Αρκετά με τους μικροεγωισμούς στο χώρο της δικής μας παράταξης, είναι η ώρα της ευθύνης, των υπερβάσεων και των αποφάσεων, είμαστε πολλοί που μαζί μπορούμε» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ προσθέτει πως η λύση για τη χώρα δεν βρίσκεται στην παλιννόστηση της δεξιάς ούτε σε μέτωπα που διχάζουν.