Θεοδωράκης: Η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ χάρη στο Ποτάμι

“Η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ επειδή υπήρχε το Ποτάμι. Εμείς σώσαμε τη χώρα. Ήμασταν το ρυμουλκό που πήρε τα παλιά κόμματα από τη στείρα αντιπολίτευση”. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην εκπομπή “Στον Ενικό” του Star.

Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, την επομένη του δημοψηφίσματος η Ελλάδα βρισκόταν έξω από το ευρώ, και το Ποτάμι με τη στάση του έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα “την ασφάλεια να κάνει την κωλοτούμπα και να πει 'ναι' στο ευρώ”, και κατόπιν ακολούθησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε πως η χώρα μας δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τον κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπογράμμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στους αρχηγούς πως νιώθει “πολύ ασφαλής” με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών του, και απλώς θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη αυτήν την ώρα για εθνική συναίνεση. Ο κ. Θεοδωράκης σχολίασε ειρωνικά πως στον πρωθυπουργό ήρθε η “επιφοίτηση” και τον κατηγόρησε ότι έχει πρωτοστατήσει στον διχασμό στην Ελλάδα.

Πάντως, εμφανίστηκε βέβαιος πως η κυβέρνηση δεν θα πέσει για το ασφαλιστικό, αν και εκτίμησε πως ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δεν πρόκειται να φέρει κάποια καλή πρόταση. Εξέφρασε ακόμα την άποψη πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη συμφωνήσει με τον Βασίλη Λεβέντη και την Ένωση Κεντρώων για συμμετοχή της στην κυβέρνηση.

Για τα ποσοστά του κόμματός του στις τελευταίες εκλογές, αλλά και σε πρόσφατη δημοσκόπηση που φέρνει το Ποτάμι κάτω από το 3%, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναγνώρισε πως έχει ευθύνη για το αποτέλεσμα των εκλογών και σημείωσε πως στο μεγάλο συνέδριο του κόμματος τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα αποφασιστεί ποιος θα είναι ο πρόεδρος.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην πρότασή του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο, να μπορεί δηλαδή ο ψηφοφόρος να ψηφίζει σε δύο διαφορετικές κάλπες, από τη μία το κόμμα που προτιμά, και από την άλλη τους υποψηφίους που προτιμά, ακόμα κι αν αυτοί δεν προέρχονται από το ίδιο κόμμα που προτιμά. Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα παρουσιάσει την πρόταση αυτή τις επόμενες μέρες.