“Σοβαρότητα και ενότητα” το μήνυμα Σαμαρά με πολλούς αποδέκτες

“Να κάνεις ό,τι πρέπει για να προχωρήσουμε σε εκλογές με σοβαρότητα και ενότητα”, είπε ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, προς τον μεταβατικό Πρόεδρο της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκη, ξεκινώντας την παρουσίαση του βιβλίου “Έξι προεδρικά πορτρέτα”, που έγινε απόψε σε αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγο πιο πριν ο κ. Σαμαράς είχε πει τις ίδιες λέξεις, “ενότητα και σοβαρότητα”, στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στην είσοδο του κτιρίου, αρνούμενος να απαντήσει σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση, ενώ κατά την έξοδό του, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις, αρκέστηκε να πει ότι “αυτές οι δύο λέξεις τα λένε όλα”.

Αναφερόμενος στο βιβλίο, το οποίο αποτελεί όπως είπε μια μαρτυρία του συγγραφέα Κ. Χατζηκωστή, ο οποίος έζησε τους έξι Κύπριους Προέδρους τα τελευταία 50 χρόνια, ως δικηγόρος, δημοσιογράφος, εκδότης, τόνισε ότι “η Κύπρος αποτελεί μια πληγή στην ψυχή του Ελληνισμού, αλλά και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα”.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή σχέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, καθώς και στην αντίστοιχη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, τις οποίες προώθησε ως πρωθυπουργός, λέγοντας ότι είναι οι νέες πολύτιμες σταθερές που αναδεικνύονται στην περιοχή, και χαρακτήρισε την Κύπρο και την Ελλάδα “προπύργια σταθερότητας”. Τόνισε επίσης και την ενεργειακή διάσταση αυτών των συνεργασιών, προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα εσωτερικά προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στην εκδήλωση, την οποία έκλεισε ο συγγραφέας, ήταν παρόντες από την ΝΔ, εκτός από τον κ. Σαμαρά, ο προεδρεύων του κόμματος, Γ. Πλακιωτάκης, ο Αδ. Γεωργιάδης, ο Κ. Γκιουλέκας, ο Β. Οικονόμου, ο Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ το παρών έδωσαν ο πρέσβης της Κύπρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και φίλοι.

Η έκδοση του βιβλίου έγινε από τον Εκδοτικό Οίκο Γερμανός.