Παρασκευόπουλος: Επέκταση του μέτρου κράτησης με “βραχιολάκι”

«Για μας δεν υπάρχει στις φυλακές πολιτικός κρατούμενος, υπάρχουν μόνο κρατούμενοι» ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, εξηγώντας πως θεσμικά στη χώρα μας κανείς κρατούμενος δεν είναι «πολιτικός», ούτε η νομοθεσία προβλέπει την έννοια του πολιτικού κρατούμενου. 

Όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, το πολιτικό έγκλημα αναφέρεται σε μια διάταξη για την αμνηστία και τη θανατική ποινή, οι οποίες είναι σε αχρησία, και βεβαίως ούτε υπάρχει κανείς που να έχει οδηγηθεί στη φυλακή με αυτό το χαρακτηριστικό. 

Σχετικώς με το μέτρο της κράτησης με «βραχιολάκι», και απαντώντας στα όσα ακούγονται ότι η ρύθμιση «θα είναι ενδεχομένως πάλι φωτογραφική», ο κ. Παρασκευόπουλος είπε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει να παρήγαγε το υπουργείο κάποια φωτογραφική διάταξη ή η Βουλή. Προσέθεσε πως ειπώθηκαν αυτά για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού, αλλά «πλέον έχει διαψευστεί και εκ των πραγμάτων, διότι βγήκαν εννέα άνθρωποι και ο Ξηρός δεν βγήκε». «Επιτέλους αυτή η αναγωγή δεν επιτρέπεται» είπε. 

Ακόμη, σχετικώς με τη ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατούμενων ο κ. Παρασκευόπουλος τη χαρακτήρισε «δύσκολη ρύθμιση», αιτιολογώντας πως απαιτείται συγκερασμός των παραμέτρων, και γι’ αυτό απαιτείται πολύ προσοχή. Αφού είπε ότι οι εισαγγελείς είναι αρμοδιότεροι για να ακουστούν για το θέμα αυτό, προανήγγειλε ευρεία συζήτηση με γνώμονα και τη γεωγραφική ανάπτυξη του μέτρου και την εφαρμογή του σε περισσότερες περιοχές από κείνες που προβλέπονται στο πιλοτικό πρόγραμμα. 

Τέλος, και με αφορμή ερωτήματα βουλευτών για τους λόγους που ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Πάνος Λάμπρου, συνομιλούσε με κρατούμενος, ο κ. Παρασκευόπουλος επανήλθε στο θέμα. Διευκρίνισε πως στις έκρυθμες καταστάσεις που μπορεί να υπάρχουν στις φυλακές εκείνο που αφορά τον υπουργό είναι η καταλαγή και αποκατάσταση της νομιμότητας, κι έτσι απαιτήθηκε, αξιοποιήθηκε ο κ. Λάμπρου με την εμπειρία του ώστε να συνομιλήσει με τους κρατούμενους. «Εκείνος τους γνώριζε και οι κρατούμενοι τον αποδέχονταν και ήθελαν να συνομιλήσουν μαζί του. Τον ήξερα χρόνια και είχα την αντίληψη ενός ανθρώπου που μπορεί να συνομιλήσει με ηρεμία και σοβαρότητα και στις καταστάσεις αυτές -για να επικρατήσει ησυχία και να μην χυθεί αίμα στέλνεις τον σωστό συνομιλητή» ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.