“Εμφύλιος” στη ΝΔ μετά το φιάσκο των εκλογών

Tα σενάρια της επόμενης μέρας εξετάζουν πλέον στη Νέα Δημοκρατία, μετά τη σημερινή αναβολή της εκλογικής διαδικασίας, ευελπιστώντας πως το επόμενο διάστημα θα καταφέρουν να περιορίσουν και το πολιτικό κόστος που ενδέχεται να υπάρξει.

Ήδη πάντως οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν παρουσιάσει διαφορετικές θέσεις για το τι θα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζητά να τηρηθεί το καταστατικό και να συνεδριάσει εκ νέου άμεσα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) για να καθορίσει νέα ημερομηνία εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Άγνωστο παραμένει αν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος θα υποβάλει την παραίτησή του, όπως του έχει ζητηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, χρέη προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει ουσιαστικά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και έχει προτείνει τη Μαριέτα Γιαννάκου για να αναλάβει τα διαδικαστικά μέχρι τις εκλογές.

Την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη έχει ζητήσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος και πρότεινε να υπάρξει μια συνάντηση των τεσσάρων ακόμα και σήμερα, κάτι που δεν έγινε πάντως αποδεκτό.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, τέλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ζήτησε την άμεση σύγκληση των θεσμικών οργάνων, με στόχο τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Στελέχη της ΝΔ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνουν πάντως πως θα πρέπει άμεσα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να κλείσει το ρήγμα που παρουσιάστηκε και να επανέλθει η ηρεμία στην παράταξη, ενώ στη Λεωφόρο Συγγρού τίθενται επί τάπητος και όλα τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας, με έμφαση στη διαχείριση του σημερινού "ναυαγίου", ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν το πολιτικό κόστος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αργά το απόγευμα ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Πλακιωτάκης ζήτησε την άμεση σύγκληση της ΚΕΦΕ για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες. 'Οπως ανακοινώθηκε το βράδυ, η συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας.