Όταν οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω…

Όπως και σε κάθε προεκλογική περίοδο, έτσι και το τελευταίο διάστημα οι δημοσκοπήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, σε μία ιδιότυπη “μάχη” με στόχο να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Μπορούμε όμως στ' αλήθεια να εμπιστευτούμε τις δημοσκοπήσεις αυτές;

Η πρόσφατη εμπειρία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, δείχνει ότι οι δημοσκοπήσεις δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά στις προβλέψεις τους. Ίσως το πιο κραυγαλέο παράδειγμα ήταν οι εκλογές του περασμένου Μαΐου στη Μεγάλη Βρετανία, για τις οποίες όλα σχεδόν τα γκάλοπ προέβλεπαν “ντέρμπι” μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών, όμως εν τέλει οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον θριάμβευσαν με διαφορά έξι μονάδων.

Μόλις λίγες μέρες αργότερα, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων της Πολωνίας αποδείχθηκε ότι είχαν πέσει ακόμα πιο έξω, καθώς έδιναν προβάδισμα περίπου 10 μονάδων στον απερχόμενο πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όμως ο Κομορόφσκι βγήκε... δεύτερος!

Τον Ιούνιο ήταν η σειρά των Δανών δημοσκόπων να... πέσουν από τα σύννεφα, καθώς απέτυχαν να προβλέψουν την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος του Λαού, το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Ένα μήνα αργότερα είδαμε στη χώρα μας μία μεγάλη αστοχία των προβλέψεων σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, καθώς το “ναι” και το “όχι” εμφανίζονταν στις περισσότερες περιπτώσεις να βρίσκονται πολύ κοντά, όμως εν τέλει το “όχι” επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση.

Τι μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν το βράδυ της Κυριακής; “Δε θα με εξέπλησσε αν το φαινόμενο Μίλιμπαντ/Κάμερον επαναληφθεί στην Ελλάδα και οι συντηρητικοί (σ.σ. Η Νέα Δημοκρατία) τα πάνε λίγο καλύτερα του αναμενομένου”, δηλώνει ο βετεράνος ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής Θεόδωρος Κουλουμπής στο Reuters.

Κατά τον ίδιο, η προθυμία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει, μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα, αν και θεωρεί πολύ δύσκολο ένα από τα δύο κόμματα να καταφέρει να φτάσει στην αυτοδυναμία.

Με δεδομένο και το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, ο Θ. Κουλουμπής υποστηρίζει ότι “υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα... Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος θα έρθει πρώτος”, χωρίς να αποκλείει μία νίκη του Αλέξη Τσίπρα.