Σε κυβέρνηση με ΠαΣοΚ και Ποτάμι δείχνει ο Νίκος Βούτσης

Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εκλογών, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη συνεργασία με τη ΝΔ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης από την Πρέβεζα, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας «νέες εκλογές δεν θα γίνουν». «Δεν θα ήταν δυνατό να συμπράξουμε κυβερνητικά με αυτές τις δυνάμεις που είναι στην αντίληψή τους τα μνημόνια και κυρίως με τη Ν Δ, δηλαδή να υπάρξει συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων. Στην ερώτηση που έρχεται στα χείλη σας , "άρα με τους άλλους είναι πιθανό;", είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει μία κατεύθυνση. Θα μελετήσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Τότε θα το δούμε, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, με ποιους θα συνεργαστούμε εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα».

Ο Νίκος Βούτσης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ποσοστό των λαϊκών στρωμάτων που ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, θα στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Είναι εύλογο να ζητούμε ακόμη και οριακή αυτοδυναμία. Δεν μπορούμε να εικοτολογούμε για το θέμα των συμμαχιών. Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι μας αφορά, μπορώ να σας πω ότι, δε πρόκειται να συμμετέχουμε, είτε ως πρώτο, είτε ως δεύτερο κόμμα, σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, οικουμενική κυβέρνηση, κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Δηλαδή, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις μέσα, πέραν προφανώς της Χ.Α. ή κάποιων δυνάμεις της αριστεράς που δε θα θέλουν. Αυτό ήταν να το κάνουμε "αν ήταν υποχρεωτικό" από την συμφωνία που υπογράψαμε θα το κάναμε από την παρούσα Βουλή. Δε θα πηγαίναμε σε εκλογές. Υπήρχαν αυτές, οι δυνάμεις, ώστε για ένα χρόνο, έξι μήνες θα κάναμε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού με ενδεχομένως άλλο πρωθυπουργό. Όμως αυτό, είναι έξω από την αντίληψη, την ιδεολογία , τις αξίες το πρόγραμμα μας, διότι αυτές είναι δυνάμεις , κάποιες εξ αυτών, σίγουρα η ΝΔ, οι οποίες υιοθετούν την μνημονιακή αντίληψη την θέλουν τους ενδιαφέρει αυτό που λένε , μεταρρυθμίσεις οριζόντιες περικοπές, εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις είναι μέρος του δικού τους προγράμματος. Εμείς δεν υιοθετούμε αυτά».

Ο Νίκος Βούτης απαντώντας σε εκείνους που υποστηρίξουν την «λεγόμενη εθνική λύση», είπε ότι αυτή δεν προσφέρει τίποτα σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας . «Καλό είναι να μιλάμε τώρα, μέσα στη σιγουριά που μας παρέχει η συμφωνία που κάναμε, αλλά αν είχε γίνει το άλλο, θα ήταν πολύ επώδυνα τα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σόιμπλε στη πρότασή του, την οποία πάλι, εν παρενθέσει, σας λέω την ξέραμε από τον Απρίλιο. Έχει δίκιο ο Βαρουφάκης σε αυτό και μας την είχε γνωστοποιήσει στο υπουργικό συμβούλιο, τη πρόταση του time-out. Πέντε χρόνια έξοδος με πριμ 50 δις, ώστε να μπορούμε να αποχρεώνουμε και να μην υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και εμφύλιος , αλλά ταυτόχρονα θα είχαμε ένα άλλο μνημόνιο με εθνικό νόμισμα για να μπορέσουμε να αποχρεώνουμε σε μικρότερο ποσοστό. Αυτό ήταν μία δεύτερη έκπληξη για εμάς. Δε θεωρούσαμε ότι θα είχαν ήδη ένα δεύτερο manual έτοιμο, εξόδου της χώρας, χωρίς επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές. Σας το λέω ευθύτατα».

Επισήμανε εξάλλου πως αυτά που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα υλοποιηθούν από οποιαδήποτε θέση, ταυτόχρονα όμως θα γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια, απεγκλωβισμού-αποσύνδεσης από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ασκώντας στοιχεία ενός παραλλήλου προγράμματος ή κάποια ισοδύναμα, που τουλάχιστον εκεί που υπάρχουν σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, να αμβλύνονται.

Ο κ. Βούτσης είπε ότι η προσφυγή στις κάλπες ήταν αναγκαστική. «Είναι πράξη αξιοπρέπειας, ειλικρίνειας και είμαστε έτοιμοι να προσδοκούμε σε μία μεγάλη νίκη, αλλά είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε και μία διαφορετική ετυμηγορία του ελληνικού λαού», επισήμανε.