Λαφαζάνης: Ούτε το εθνικό νόμισμα είναι φετίχ

Για αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κάνοντας λόγο για «αναδίπλωση» και «εφαρμογή ενός μνημονιακού σχεδίου που εξοντώνει τον ελληνικό λαό».

«Το πρόγραμμα μας δεν εφαρμόστηκε. Έγινε μια αναδίπλωση απίστευτη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ξαφνικά από αντιμνημονιακοί γίναμε μνημονιακοί» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

«Εδώ θα κατηγορείται η συνέπεια και η σταθερότητα και θα επικροτείται η κωλοτούμπα;» διερωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης ισχυριζόμενος ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι ο θεματοφύλακας του αντιμνημονιακού προγράμματος.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι καιρό τόνιζε ανοιχτά ότι «πρέπει να έχουμε εναλλακτικό σχέδιο, ότι έτσι που πάμε θα έχουμε άσχημη κατάληξη».

Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση απέκλεισε κάθε μετεκλογική συνεργασία με τις «μνημονιακές δυνάμεις», όπως χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

«Χρειάζεται μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο για να σταματήσουμε την συμφορά. Δεν βγαίνει η χώρα από την κρίση μέσα στην Ευρωζώνη και με τα Μνημόνια. Κάνουμε αυτή την εναλλακτική επιλογή για να μπορέσει η χώρα να ανασάνει. Δεν θα πάμε ούτε με τον κ. Τσίπρα, ούτε με τον κ. Μεϊμαράκη ούτε με καμιά μνημονιακή δύναμη» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση δεν τόλμησε να πάει στην Βουλή για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν πήγε γιατί κινδύνευε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τις πρόωρες εκλογές κίνηση επιλογής και όχι απελπισίας.

«Δεν μπορούμε να φύγουμε από την ύφεση και την λιτότητα με την μνημονιακή κηδεμονία» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την νομισματική ένωση «γερμανική οικονομική φυλακή και μάλιστα υψίστης ασφαλείας. Δεν μπορείς να δραπετεύσεις από εκεί».

Επιπλέον, αναφερόμενος στο ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους, ο κ. Λαφαζάνης ισχυρίστηκε ότι είναι ρεαλιστική. «Δεν μπορούμε να αποπληρώνουμε αυτό το χρέος γιατί δεν έχει προοπτική η αποπληρωμή αυτού του χρέους. Το χρέος μεγαλώνει. Όσο περνάει ο καιρός γίνεται μεγαλύτερο, επαχθέστερο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από το ΔΝΤ να ζητάει διαγραφή χρέους για εμάς» τόνισε.

«Για μας το εθνικό νόμισμα δεν είναι φετίχ. Πρέπει να τονώσουμε τις εξαγωγές μας, να ενισχύσουμε την οικονομία. Θέλουμε να σταματήσει η φτώχεια και η δυστυχία. Να σταματήσουν τα παιδιά μας να μεταναστεύουν» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.