Προσφυγή στο ΣτΕ για το λουκέτο σε γραφεία Τύπου του εξωτερικού

Την ώρα που γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας του εξωτερικού άρχισαν να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, το ένα μετά το άλλο, η προϊσταμένη του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας στην πρεσβεία μας στην Χάγη Μαρία Βαξεβανίδου προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να «μπλοκάρει» την υπουργική απόφαση.

Η κ. Βαξεβανίδου υποστηρίζει πως είναι αντισυνταγματική και παράνομη η αναστολή λειτουργίας των 10 γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας του εξωτερικού που αποφάσισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Έτσι, ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η εν λόγω υπουργική απόφαση, να της δοθεί προσωρινή διαταγή που να «παγώνει» άμεσα την επίμαχη υπουργική απόφαση αλλά και αναστολή μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας προσφυγής της.

Επιπλέον, η κ. Βαξεβανίδου προβάλλει και προσωπικούς λόγους καθώς όπως λέει το κλείσιμο του γραφείου έχει επιπτώσεις στα μέλη της οικογένειας της ενώ η ίδια θα υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία αφού θα υποχρεωθεί να πληρώσει ρήτρα λόγω «σπασίματος» του συμβολαίου μίσθωσης του ακινήτου που διαμένει και απώλεια των διδάκτρων που έχει καταβάλει για τις σπουδές των παιδιών της.

Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των γραφείων ελήφθη, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες του δημοσίου στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ωστόσο, η κ. Βαξεβανίδου υποστηρίζει ότι το γραφείο Τύπου της Χάγης έχει σχεδόν μηδενικά έξοδα καθώς στεγάζεται στο κτίριο της Πρεσβείας μας και δεν καταβάλει ενοίκιο, θέρμανση, ρεύμα, κ.λπ.

Να σημειωθεί, ότι από χθες, 1η Αυγούστου μπήκε λουκέτο στο γραφείο Τύπου στο Ελσίνκι, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 αναστέλλεται η λειτουργία των γραφείων Τύπου στο Σίδνεϊ, Οτάβα, Σαγκάη, Χάγη, Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Δουβλίνο, Κοπεγχάγη.