Τσίπρας: Μεταξύ του Βαρουφάκη, της διάσπασης και των εκλογών

Σε τεντωμένο σκοινί φαίνεται ότι βαδίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με δεδομένη τόσο την εσωκομματική αντιπολίτευση προερχόμενη κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς και την υπόθεση Βαρουφάκη, η οποία ουσιαστικά τον έφερε... απολογούμενο να καλείται να υπερασπιστεί το σχέδιο Β του πρώην υπουργού, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ. 

Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του στη Βουλή, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά. "Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είχαμε και οφείλαμε να έχουμε. Θα έπρεπε να μας εγκαλούσατε εάν δεν είχαμε και εάν δεν είχαμε αποπειραθεί να έχουμε", σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπερασπίστηκε τον κύριο Βαρουφάκη, λέγοντας ότι μπορεί να μην έχει γούστο στα πουκάμισα, αλλά δεν είναι λαμόγιο. 

Σημειώνεται πάντως ότι ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας, επισήμανε σε συνεργάτες του τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν θα επιτρέψει στο παλιό πολιτικό κατεστημένο της χώρας, να χρησιμοποιήσει ως όχημα τον πρώην υπουργό Οικονομικών για να χτυπήσει τόσο τον ίδιο όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό μέτωπο, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενοι από την Αριστερή Πλατφόρμα, εμφανίζονται ότι θα καταψηφίσουν το νέα μνημονιακή σύμβαση, η οποία εκτός σοβαρού απροόπτου θα "περάσει" για μία ακόμα φορά, έχοντας τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κύκλοι του Μαξίμου εκτιμούν, ότι η επιλογή της καταψήφισης του μνημονίου θα συνδυαστεί και με την απόσχιση της "λαφαζανικής" πτέρυγας από το κόμμα, χωρίς να αποκλείεται η δημιουργία ενός νέου κόμματος και η προετοιμασία του για εκλογές το φθινόπωρο. 

Ερχόμενοι στο θέμα του Συνεδρίου, το Σεπτέμβριο, εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσουν επί της ουσίας ποιοι στηρίζουν και ποιοι όχι, ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι σε τελική ανάλυση θα παραμείνουν στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα ή θα επιλέξουν να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο. Σε κάθε περίπτωση ο... μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πλέον να επιλέξει την αναμόρφωση και τον επαναπροσδιορισμό των προγραμματικών του θέσεων κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί με δυσκολία σε περίπτωση κατάκτησης της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές. Από την άλλη πλευρά εάν δεν καταφέρει να αποσπάσει την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον... διαφυγόντα πόλο Λαφαζάνη, καλούμενος εκ των πραγμάτων να προσφύγει σε μετεκλογικές συμμαχίες με κόμματα του Κέντρου, μεταβάλλοντας εκ των πραγμάτων την αριστεροκεντρική του πολιτική.