Πρόσθεσε άμμο στην κλεψύδρα

Mία σημαντική πίστωση χρόνου έλαβε άτυπα στον αγώνα δρόμου με τους εκπροσώπους των δανειστών μέχρι τις 20 Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι άλλωστε γνωστή η πρόθεσή του να βγάλει μία και καλή από το τραπέζι και τη συζήτηση το Grexit και στη συνέχεια να προετοιμαστεί για τον τελικό γύρο της εσωκομματικής μάχης που όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει σε οριστική ρήξη και διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, παρατηρητές σημειώνουν ότι εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας επιμείνει στην άρνησή του να προχωρήσει σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος από την παρούσα Βουλή, επιμένοντας ότι «δεν θα γίνω Παπαδήμος», οι πρόωρες εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου, αφού πρώτα θα έχει ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο οριστικά, μοιάζουν αναπόφευκτες.

Το κλίμα στο Σινέ Κεραμεικός μύριζε μπαρούτι από τις πρώτες ώρες που ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται τα μέλη της ΚΕ, ενώ η δίωρη καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών προανήγγειλε ουσιαστικά τη μετωπική σύγκρουση που θα ακολουθούσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να «κέρδισε» , αφού πέρασε με ευρεία πλειοψηφία αλλά χωρίς καταμέτρηση η δική του πρόταση για έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο, που συνεπάγεται αλλαγή των συσχετισμών στην ανθρωπογεωγραφία των συνέδρων με εκλογή νέων υπέρ του, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ακόμα πιο βαριά λαβωμένος από τα «συντροφικά» μαχαιρώματα και τις αποχωρήσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι την πόρτα της εξόδου άνοιξαν με επιστολή παραίτησης την ώρα της συνεδρίασης 17 μέλη της ΚΕ του κόμματος που πρόσκεινται στην ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, ο οποίος είχε παραιτηθεί νωρίτερα, σε συνέχεια της παραίτησής του και από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος την περασμένη εβδομάδα.

Την πλάστιγγα υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα έγειραν όπως αναμενόταν η «53», οι οποίοι σε σύσκεψη που είχαν την Τρίτη αποφάσισαν να στηρίξουν μεν την πρόταση για έκτακτο Συνέδριο, προβάλλοντας δε την ανάγκη αυτό να είναι ένα Συνέδριο αναπροσανατολισμού και όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και διάσπασης.

Η πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα, για την έγκριση ή όχι της επιλογής να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας για το νέο μνημόνιο, την οποία έριξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας δεν υιοθετήθηκε τελικά.

Την ίδια ώρα το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των «προεδρικών» και της Αριστερής Πλατφόρμας βάθυνε ακόμα περισσότερο με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τα στελέχη που πρόσκεινται σε αυτόν να ζητούν ανοιχτά επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι κατά πόσο στο Συνέδριο του Σεπτεμβρίου οι βουλευτές και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας θα μετέχουν ως σύνεδροι ή θα έχουν ήδη προχωρήσει σε νέα πολιτική κίνηση, σε συνέχεια του μανιφέστο της δραχμής της Δευτέρας στο κλειστό του Πανελληνίου για τα 5 χρόνια της iskra, παρουσία και στελεχών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τυχόν ανεξαρτητοποίησή τους πάντως τις προσεχείς ημέρες, που αποτελεί μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι από συνεργάτες του Π. Λαφαζάνη θα οδηγήσει πάντως στη δημιουργία μίας ισχυρής νέας ΚΟ στη Βουλή.

Ήδη πάντως, εντείνονται οι φήμες για πρόθεση τριών βουλευτών που πρόσκεινται στην ΚΟΕ και υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την ΚΕ του κόμματος να ανεξαρτητοποιηθούν. Πρόκειται για τους Βασίλη Χατζηλάμπρου, Δημήτρη Κοδέλα και Ελένη Σωτηρίου.

«Κανένα νόημα στο έκτακτο Συνέδριο» τονίζει η Αριστερή Πλατφόρμα

Σε γραμμή σύγκρουσης κινείται η Αριστερή Πλατφόρμα ενόψει πλέον του έκτακτου Συνεδρίου που αποφασίστηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία απορρίφθηκε η πρότασή της για Διαρκές Συνέδριο.

Με ανακοίνωσή της η Αριστερή Πλατφόρμα σημειώνει ότι «η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Αριστερής Πλατφόρμας
Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προτείναμε την άμεση σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου, προκειμένου το κόμμα να συζητήσει συντεταγμένα πριν συναφθεί και έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η νέα μνημονιακή συμφωνία.

Το σώμα του Διαρκούς Συνεδρίου συγκροτείται από τους συνέδρους του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως είναι το πλέον αρμόδιο συλλογικό σώμα που μπορεί να διασφαλίσει την αντιμνημονιακή και ριζοσπαστική πορεία και φυσιογνωμία του κόμματος και την ενότητα του.

Το Διαρκές Συνέδριο, υπερασπιζόμενο το Πρόγραμμα και το Καταστατικό που το ίδιο κατά την ίδρυση του κόμματος ψήφισε, έχει την καταστατική και δημοκρατική υποχρέωση να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και τη λαϊκή εντολή που έλαβε στις εκλογές της 25ης Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη για τερματισμό των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και σε αυτήν την κατεύθυνση να επεξεργαστεί άμεσα εναλλακτική λύση απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.

Η προσπάθεια να μην εγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο μνημόνιο έχει μέγιστη σημασία για το ίδιο το κόμμα και την προοπτική του και κυρίως για το μέλλον του τόπου και του λαού.

Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα.