Παππάς: Κάποιοι μου έλεγαν, βρες τον Σόιμπλε να συμφωνήσουμε

Προσπαθώ να θυμηθώ, καθώς παρακολουθώ πολύ προσεκτικά την Αριστερή Πλατφόρμα, πότε ήταν η τελευταία φορά που ψηφίσαμε μαζί κάποια απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, είπε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι υπήρχε η πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περί εξόδου της χώρας από το ευρώ με νέο δάνειο, θέτοντας ταυτόχρονα το ρητορικό ερώτημα “ποιος είπε ότι θα φεύγαμε χωρίς δάνειο και όρους;”.

“Μην πω τώρα για όσους με έπιαναν στον διάδρομο και μου έλεγαν 'πήγαινε να τον βρεις (σ.σ. τον Σόιμπλε) να συμφωνήσουμε'”, πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Είπε ότι η Ευρώπη αλλάζει, και έθεσε ακόμα ένα ρητορικό ερώτημα, διερωτώμενος “πώς άραγε δημιουργούμε συμμαχίες -και με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς- για να περάσουμε την δική μας ατζέντα;”, προσθέτοντας: “Θα δώσουμε μάχες ή θα ενσωματώνουμε ήττες;”.

Επικαλούμενος σαφείς τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, ο κ. Παππάς διερωτήθηκε “από πού προκύπτει ότι το ΟΧΙ ήταν εντολή για ρήξη;”.

Χαρακτήρισε ανυπόστατη την ρητορική για “τρίτο και χειρότερο μνημόνιο”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι η συμφωνία που θέλουμε και δεν θα τους την χαρίσουμε, αλλά όχι στον μηδενισμό”.

Αναρωτήθηκε αν θα υπάρξει πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στήριξης της κυβέρνησης ενόψει της σύναψης συλλογικών διαπραγματεύσεων, αναφέρθηκε σε πλευρές του κυβερνητικού έργου αυτών των μηνών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα να αποκτήσει το ΕΣΡ νόμιμη σύνθεση και “μετά να πάμε στις (σ.σ. ραδιοτηλεοπτικές) άδειες”.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η δική του εμπειρία από την επαφή με τον κόσμο δεν είναι ούτε “γιουχαΐσματα”, ούτε ακούει περί “προδοσίας”, και κατέληξε λέγοντας: “Πρέπει να δικαιώσουμε αυτόν τον κόσμο και στις επιλογές μας να σκεφθούμε το δικό του μέλλον και την δική του πορεία”.