Έγκλημα στην οικονομία με την υπογραφή του Γιάννη Βαρουφάκη

Ακούμε εδώ και μέρες, με αφορμή τα όσα έρχονται στο φως για το τι σχεδίαζε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ότι δεν τίθεται θέμα ποινικών ευθυνών για τον ίδιο, αφού πρόκειται για απόπειρα, και όχι για υλοποίηση των συγκεκριμένων σχεδιασμών, και διάφορα άλλα τέτοια επιχειρήματα. 

Ανεξάρτητα από τη νομική διάσταση του θέματος, για την οποία εμείς δεν είμαστε σε καμία περίπτωση ειδικοί να τοποθετηθουμε...

Ανεξάρτητα από το δεδομένο ότι - με τα όσα τριτοκοσμικά σχεδιαζε - θα εξέθετε σε μεγαλο βαθμό τη χωρα...

...για την περίπτωση του κ. Βαρουφάκη, υπάρχει ένα βασικό και αδιαμφισβήτητο γεγονός:

Το έγκλημα, που έχει διαπράξει, σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία.

Και εξηγούμαστε.

Με την τακτική των καθυστερήσεων και της στείρας άρνησης, που κράτησε ένα εξάμηνο:

Ακύρωσε το σχέδιο Χαρδούβελη, που προέβλεπε πολύ λιγότερα μέτρα - όταν και αν αυτά χρειάζονταν - και έξοδο στις αγορές μέσα στο 2015, δηλαδή, στην ουσία, απαλλαγή από τα μνημόνια. 

Πάγωσε κάθε είδους επένδυση, που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, και θα βοηθούσε στην επιτάχυνση της ανάπτυξης. 

Στέγνωσε κάθε είδους αποθεματικό και ταμειακο διαθέσιμο, που υπήρχε στα ταμεια και στους οργανισμούς, για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις (αφού αρνούνταν να συμφωνήσει και η χώρα να πάρει χρήματα από τους δανειστές).

Οδήγησε στην κατάρρευση των δημοσίων εσόδων, λόγω της απραξίας στην αγορά και της καλλιέργειας προσδοκιών για διαγραφή χρεών (το ίδιο έγινε και με τα δάνεια στις τράπεζες).

Επέμενε μετ' επιτάσεως στη μετωπική σύγκρουση, γνωρίζοντας από το Φεβρουάριο - όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του - ότι αυτό θα οδηγούσε σε κλειστές τράπεζες και ελέγχους κεφαλαίων, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά και στην οικονομία. Αποτέλεσμα ;

Η χώρα θα γράψει ύφεση, και μάλιστα ισχυρή - κοντά στο 4% -, οριακό πρωτογενές πλεόνασμα (αν δεν επιστρέψει σε έλλειμμα), αύξηση της ανεργίας και μέτρα, τα οποία νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να αποπληρώσουν. 

Το έγκλημα, λοιπόν, είναι δεδομένο και φέρει την υπογραφή του κ. Βαρουφάκη. 

Αυτός είναι ο βασικός υπαίτιος της κατάρρευσης των οικονομικών, αλλά και της αξιοπιστίας της χώρας και πρέπει να απολογηθεί άμεσα τόσο στα αρμόδια όργανα, όσο - και κυρίως - στον ελληνικό λαό, την κρίση του οποίου ουδείς δικαιούται να υποτιμά.