Πρόταση νόμου για την αστική ευθύνη υπουργών από τους ΑΝΕΛ

Πρόταση νόμου με την οποία επιχειρείται να ανοίξει ο δρόμος για την αστική δίωξη μελών κυβέρνησης και υφυπουργών κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Οι ΑΝΕΛ εισηγούνται να θεσμοθετηθεί “μία ειδική, σύντομη, ασφαλής και δίκαιη διαδικασία διεκδίκησης και αναγκαστικής είσπραξης αστικών αποζημιώσεων από μέλη κυβέρνησης και υφυπουργούς όταν η ζημία του Δημοσίου προήλθε από δόλο”.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης, δημοσιοποιώντας την πρόταση νόμου του κόμματός του, δήλωσε ότι με την ψήφισή της υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης των περιορισμών του άρθρου 86 του Συντάγματος περί της ειδικής αποσβεστικής προθεσμίας η οποία έχει οδηγήσει στην παραγραφή πολλών αδικημάτων κυβερνητικών προσώπων. Κι αυτό διότι - όπως εκτιμά ο βουλευτής - το συγκεκριμένο άρθρο αφορά στην ποινική δίωξη κι όχι την αστική ευθύνη.

Η πρόταση αφορά σε ζημία ανώτερη των 100.000 ευρώ. Επίσης, προϋπόθεση για να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο είναι να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα παραδώσει πόρισμα μέσα σε 30 ημέρες και στη συνέχεια η Βουλή, με απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151), αποφασίζει την άσκηση σχετικής αστικής δίωξης.

Η Βουλή θα πρέπει να αναθέσει επίσης, σε Επιτροπή, που θα αποτελείται από τα τρία αρχαιότερα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την επιδίωξη είσπραξης αποζημίωσης. Προβλέπεται δε και η προσωπική κράτηση ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης της εκδοθείσας απόφασης.

Είναι εξάλλου, αξιοσημείωτο ότι η πρόταση νόμου προβλέπει η προσωπική κράτηση να επιβάλλεται ακόμη κι αν ο εναγόμενος οφειλέτης είναι πάνω από 65 ετών.

Η εκδίκαση της διαφοράς από ενοχές προσώπων ειδικής ευθύνης γίνεται από Ειδικό Δικαστήριο.