Για έκτακτο συνέδριο ή… δημοψήφισμα αποφασίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το κόμμα στο άμεσο μέλλον – προκειμένου να... ξεκαθαρίσει το θολό εσωτερικό τοπίο – θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη. 

Η απόφαση για λύση μέσω της ΚΕ ήρθε μετά από την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην οποία για μία ακόμη φορά «προεδρικοί» και «αντάρτες» ήρθαν σε σύγκρουση. 

Η πρόταση της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας, ήταν η σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα πρότεινε την σύγκληση διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το Σαββατοκύριακο. 

Η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας κατέθεσε εναλλακτικά και την πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, πιθανόν το Σαββατοκύριακο. 

Η διαφορά μεταξύ εκτάκτου και διαρκούς Συνεδρίου συνίσταται στο ότι για το έκτακτο Συνέδριο εκλέγονται νέοι αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος, ενώ στο διαρκές μετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί για το τακτικό Συνέδριο.

Η διαλλακτικότητα των μελών της ΠΓ που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα να συζητήσουν ακόμα και τη διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου το προσεχές Σαββατοκύριακο, υποδεικνύει την απόφαση του πρωθυπουργού να τελειώνει «εδώ και τώρα» με την εσωστρέφεια στο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προχωρήσει εν συνεχεία - και αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας μέχρι τις 18 Αυγούστου - στις απαιτούμενες πολιτικές αποφάσεις για να επουλωθούν τα τραύματα από τις δύο ψηφοφορίες προαπαιτούμενων στη Βουλή που έχουν καταστήσει το κυβερνητικό σχήμα μειοψηφικό.