Politico: Ποιος ήταν ο ρόλος της μυστικής ομάδας Βαρουφάκη

Νέα στοιχεία αναφορικά με τη δράση της μυστικής ομάδας Βαρουφάκη, η οποία ετοίμαζε το εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Politico, τόσο με δηλώσεις του συνεργάτη του πρώην υπουργού, οικονομολόγου, James Galbraith, όσο και με αποκαλύψεις ενός ακόμη μέλους της ομάδας. 

"Αντάλλασσαν πληροφορίες με κρυπτογραφημένα mail, διατηρούσαν ένα στενό κύκλο επαφών και όλες οι συναντήσεις της ομάδας γίνονταν εκτός κυβερνητικών κτιρίων. Η μυστική ομάδα εργασίας, την οποία είχε συστήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, για να προετοιμάσει την Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ είχε μία ευαίσθητη πολιτική να εκπληρώσει", όπως ανέφερε ένα μέλος της στην ιστοσελίδα Politico.

"Δεν υπήρχε τίποτα το μεμπτό στη δράση μας, εκτός του ότι όσα διαπραγματευόμαστε κινδύνευαν να υποπέσουν σε παρερμηνείες", αναφέρει ο οικονομολόγος James Galbraith, στενός συνεργάτης του Γιάννη Βαρουφάκη στη συγκεκριμένη ομάδα, μιλώντας τηλεφωνικά στην Politico.

"O σκοπός της συγκεκριμένης ομάδας ήταν να προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε σειρά εξοργιστικών ερωτημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν, όπως:  'Πού θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή της κυβέρνησης, αν βρεθεί στο χείλος του γκρεμού; Πόσα είναι τα διαθέσιμα καύσιμα; Ποια η επισιτιστική κατάσταση; Πόσο καιρό μπορούν να διαρκέσουν τα ιατρικά εφόδια;'".

"Αυτά είναι όσα έπρεπε να γνωρίζουμε, χωρίς όμως να ρωτάμε ανοιχτά πρόσωπα, τα οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα υποψιάζονταν ότι όντως έχουμε ένα τέτοιο σχέδιο", συμπληρώνει ο Galbraith.

O επικεφαλής της ομάδας σύμφωνα με τον Galbraith ήταν ο Γιάννης Βαρουφάκης, όπως λέει ο ίδιος και υποστηρίζει πως ο πρώην υπουργός ήταν ενήμερος για κάθε κίνηση: «Δεν είχα καμία επαφή με τον Αλέξη (Τσίπρα)  μετά το τέλος Φεβρουαρίου», τονίζει.

Προσθέτει μάλιστα ότι η μυστική ομάδα εργασίας δεν είχε καμία ανάμειξη σε σχέδια που είχαν να κάνουν με το ελληνικό φορολογικό σύστημα.