Βαρουφάκης: Είχα προτείνει σταδιακό Grexit αλλά ο Τσίπρας το απέρριψε

Την αποκάλυψη ότι ο ίδιος είχε προτείνει  στην κυβέρνηση ένα σταδιακό grexit – με την έκδοση παράλληλου νομίσματος  (IOU), κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από το 2012 και αποδέσμευση της Τράπεζας της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- έκανε στο στο βρετανικό Newstateman, ο Γιάννης Βαρουφάκης. Η πρόταση αυτή μάλιστα είχε συζητηθεί “στο συμβούλιο πολέμου (war cabinet)” μέσα στο υπουργείο, αλλά καταψηφίστηκε την βραδιά του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

"Πίστευα ότι από τη στιγμή που το Eurogroup μας έκλεισε τις τράπεζες, θα έπρεπε να ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία" δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι - αφού δεν μπόρεσε να πείσει τον Πρωθυπουργό για το σχέδιο του, η αποχώρηση του από την κυβέρνηση ήταν αναπόφευκτη.  

Επίσης, κατηγόρησε εμμέσως τον Αλέξη Τσίπρα ότι – παρά το ηχηρό Οχι του λαού στα νέα μέτρα λιτότητας - έπαψε να διαπραγματεύεται.

"Εκείνο το βράδυ, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η επιθυμία του λαού, εκείνο το δυνατό ΟΧΙ, δεν έπρεπε να ενεργοποιήσει το σχέδιό μου" δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης. “Στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό μας να δέχεται πως οτιδήποτε συμβεί, οτιδήποτε και να κάνει η άλλη πλευρά, δεν πρέπει να αντιδράσει συγκρουόμενος μαζί τους. Κι αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι σταματάς την διαπραγμάτευση..." 

Η συνέντευξη - στην οποία ο Γιάννης Βαρουφάκης μιλά ακόμα για το σχέδιο Σόιμπλε για την έξοδο της Ελλάδας απο την ευρωζώνη και την αντίθεση της Κριστίν Λαγκάρντ - παραχωρήθηκε πριν από την επίτευξη συμφωνίας αλλά δημοσιεύτηκε σήμερα.