Κανονικά στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Νικόλαου Μαυραγάνη να αναβληθεί συμβολικά η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, ώστε να σταλεί όπως είπε στις Βρυξέλλες ένα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας.

Με την πρόταση του Νικόλαου Μαυραγάνη συντάχθηκαν Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή.

“Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί επί της αρχής με δημόσια κατάθεση όλων των απόψεων και μετά από ευρύτατη συζήτηση που έγινε. Στη Βουλή η συζήτηση γίνεται με συμφωνίες και διαφωνίες και καταλήγουμε σε προτάσεις. Δεν λειτουργούμε επιλεκτικά για ότι μας χωρίζει ή μας ενώνει. Δεν υπάρχουν ζητήματα τα οποία μας χωρίζουν σε βάθος και διαμορφώνουν στρατόπεδα. Ακριβώς επειδή το νομοσχέδιο είναι σημαντικό, είναι σαφές και επιμένουμε να γίνει η σημερινή συζήτηση”, ήταν η άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, έχοντας στις αποσκευές τους την ετυμηγορία και την απόφαση του ελληνικού λαού, θα καταφέρουν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τη χώρα.

“Το μεγάλο εθνικό πρόταγμα είναι, την ώρα που ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη για τη χώρα, να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν και να δώσουμε μια συμβολική αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου. Έτσι και εμείς ως Βουλή να ακολουθήσουμε αυτό που ο ελληνικός λαός ακολουθεί ομόψυχα, να είμαστε στο πλευρό του πρωθυπουργού”, είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο Νικόλαος Μαυραγάνης.

“Είναι ορθό το αίτημα και είναι οξύμωρο, όταν ο ελληνικός λαός περιμένει να δει αν θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού πως θα κλείσει τη συμφωνία μέσα σε δύο ημέρες, εμείς να τσακωνόμαστε στη Βουλή”, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς δήλωσε ότι συνηγορεί με την θέση του Νικόλαου Μαυραγάνη, προσθέτοντας ότι “χαρά μας είναι να μην ξαναεισαχθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο”.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ενώ σημείωσε: “Ας έρθει όχι σε δύο ημέρες, και σε 96 ημέρες η συμφωνία, την οποία ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον ελληνικό λαό και την πήρε με το παραπάνω. Έχει την ευχή και την έμπρακτη στήριξή μας, ώστε η κυβέρνηση του να σταματήσει τα πίσω - εμπρός και να έρθει με συμφωνία στη Βουλή για να σταματήσει και ο εφιάλτης που ζει ο ελληνικός λαός με το κλείσιμο των τραπεζών. Δεν σταματάει η ζωή όμως, και δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε τη προσπάθεια του πρωθυπουργού. Είμαστε μια κοινωνία που δεν κερδίζουμε τίποτα με το να κρύβουμε τις διαφορές μας. Αντίθετα είναι καλό, σε πνεύμα γόνιμου διαλόγου, να τις τονίζουμε”.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αφού σημείωσε ότι το κόμμα του δεν έχει πρόβλημα να αναβληθεί η συζήτηση, τόνισε: “Ο ελληνικός λαός δεν έδωσε εξουσία σε κανένα να επιστρέψει με ένα νέο μνημόνιο. Η πρόταση που κατατίθεται, όπως μαθαίνουμε, ήταν αυτή που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση πριν το δημοψήφισμα και αποτελεί, αν είναι έτσι τα πράγματα, ένα νέο μνημόνιο που δεν έχει καμία σχέση με όσα ο ελληνικός λαός αποφάσισε”.

“Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν είδα ότι μας χωρίζει. Υπάρχουν διαφορές, ωστόσο δεν είναι κάτι που μας διχάζει. Εδώ είμαστε στη Βουλή, συζητάμε και πολιτικά για να δούμε τι μας διχάζει και τι μας ενώνει”, αντέτεινε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

“Τα γεγονότα είναι πολύ σοβαρά. Η συγκυρία είναι κρίσιμη. Οι ιδεολογικές μας διαφορές δεν αίρονται προφανώς από τις πολιτικές συμφωνίες. Αυτό ανέδειξε το δημοψήφισμα. Είναι ευτυχής η συγκυρία που συζητάμε αυτό το νομοσχέδιο. Υπάρχουν κατεπείγοντες λόγοι για να μην διακόψουμε”, σημείωσε η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.