Τσίπρας: Λένε ψέματα όσοι λένε ότι θέλουμε να βγούμε από το ευρώ

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, όπως διαβεβαίωσε σε νέο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος και να ανοίξουν μία “λαμπρή σελίδα δημοκρατίας”.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, ήδη μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος έπεσαν στο τραπέζι από την πλευρά των δανειστών καλύτερες προτάσεις, στις οποίες η κυβέρνηση, ως όφειλε, κατέθεσε αντιπροτάσεις, και για το λόγο αυτό συνεκλήθη εκτάκτως το Eurogroup της Τρίτης. Όπως επεσήμανε, αν υπάρξει θετική κατάληξη στις συζητήσεις του Eurogroup, που συνεχίζονται και σήμερα, η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί άμεσα, ενώ υπογράμμισε πως τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα θα υπάρχουν καλύτεροι όροι διαπραγμάτευσης με δεδομένο ότι η λαϊκή ετυμηγορία είναι πολύ ισχυρότερη από την πρόθεση μίας κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στους “ακραίους κύκλους” της Ευρώπης που οδήγησαν, όπως είπε, σε ασφυξία τις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζοντας πως “κλείνουν τις τράπεζες επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το λόγο στο λαό”.

Κατά τον πρωθυπουργό, μετά το τελεσίγραφο που δέχθηκε η κυβέρνηση ήταν “αυτονόητη υποχρέωση” της κυβέρνησης να αποφευχθεί στον λαό, ενώ έκανε λόγο για “σειρήνες της καταστροφής” που καλούν τον κόσμο να ψηφίσει “ναι”.

Κατόπιν, ανέφερε πως το “όχι” στο δημοψήφισμα σημαίνει ισχυρή πίεση για μία οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, σημαίνει λύση για το χρέος, σημαίνει ισχυρή πίεση για μία κοινωνικά δίκαιη συμφωνία που θα οδηγεί τη χώρα ξανά στις αγορές και θα περιέχει μεταρρυθμίσεις που θα παρέχουν δίχτυ ασφαλείας σε όσους βρίσκονται λόγω της κρίσης στο περιθώριο.

"Λένε ψέματα όσοι υποστηρίζουν ότι θέλουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ", υπογράμμισε εξάλλου, διαωεύδοντας όσους επιμένουν να συνδέουν το δημοψήφισμα με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Σχολίασε ακόμα πως εκείνοι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί που θέλουν μία Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού δεν είναι οραματιστές, αλλά άτολμοι πολιτικοί που αδυνατούν να σκεφτούν σαν Ευρωπαίοι, ενώ επιτέθηκε και στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, κατηγορώντας το ότι επιχειρεί να ρίξει όλα τα βάρη στη σημερινή κυβέρνηση και ήδη σχεδιάζει την "ολική επαναφορά" του.

Απευθυνόμενος στους συνταξιούχους, τόνισε πως η κυβέρνηση δίνει μάχη για να προστατευτούν οι συντάξεις τους, που αν γίνονταν αποδεκτές οι προτάσεις των δανειστών θα υφίσταντο “συντριπτική” μείωση. Ευχαρίστησε ακόμα τους πολίτες για τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία που επιδεικνύουν και ξεκαθάρισε πως η κατάσταση αυτή δεν θα κρατήσει πολύ, ενώ διαβεβαίωσε πως οι μισθοί, οι συντάξεις και οι καταθέσεις των πολιτών δεν θα χαθούν και ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη για την επίτευξη άμεσης λύσης αμέσως μετά το δημοψήφισμα.