Κατρούγκαλος: Θα έχουμε καθαρή νίκη του “όχι” στο δημοψήφισμα

Βέβαιος για την επικράτηση του "όχι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L' Echo.

Ερωτώμενος γιατί δεν προχώρησε η κυβέρνηση σε συμφωνία, ενώ την περασμένη Παρασκευή φαινόταν να συγκλίνουν οι απόψεις με τους δανειστές, ο κ. Κατρούγκαλος διαψεύδει και ανταπαντά ότι η τελευταία πρόταση των δανειστών απαγόρευε στην ελληνική πλευρά ακόμη και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, παρά το γεγονός ότι αυτές συμπεριλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επισημαίνει δε ότι το δημοψήφισμα αποφασίστηκε και είναι απαραίτητο, επειδή ακριβώς δεν υπήρξε συμφωνία και επικαλούμενος τον οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν υπογραμμίζει ότι οι εταίροι είναι εκείνοι που άλλαζαν συνεχώς τους κανόνες του παιχνιδιού.

Ερωτώμενος, εξάλλου, ποια είναι τα προγνωστικά του για το δημοψήφισμα, απαντά:

“Είμαι πολύ αισιόδοξος. Ο ελληνικός λαός είναι περήφανος και δεν θα δεχτεί να αυτοκτονήσει, μόνο και μόνο επειδή επιχειρούν να τον φοβίσουν. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια καθαρή νίκη του ‘όχι’”.

Σύντομη συνέντευξη του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, δημοσιεύει εξάλλου η εφημερίδα Le Soir, o οποίος αναφέρει ότι “η ευρωπαϊκή πρόταση είναι σουρεαλιστική. Προβλέπει, π.χ. εκτός από τον ΦΠΑ στον τουρισμό στο 23%, οι επιχειρήσεις να προπληρώνουν το φόρο όχι μόνο για το τρέχον φορολογικό έτος, αλλά και για το επόμενο. Είναι, λέει, τελείως απαράδεκτο”.

Ερωτηθείς εάν αυτό το δημοψήφισμα δεν είναι μια μορφή ανικανότητας διαχείρισης, απαντά: “Ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή. Ο Ντόναλντ Τουσκ το είπε ο ίδιος: The game is over. O Τσίπρας δεν έχει λοιπόν άλλη επιλογή, από το να παραιτηθεί ή να προτείνει δημοψήφισμα. Στόχος του δεν είναι να βγει από το ευρώ, αλλά να συνεχίσει να διαπραγματεύεται. Όχι να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη”.