Τσίπρα βρίσκεσαι σε αδιέξοδο επειδή εξαπάτησες τον ελληνικό λαό

Σύγκριση ανάμεσα στα όσα είχε καταφέρει η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαράς, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης του κόμματος στην Καστοριά.

«Υποσχέθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις και πέντε μήνες μετά, το email Χαρδούβελη φαντάζει σαν παιδική γιορτή μπροστά στη δική τους πρόταση», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και επισήμανε: «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν τους είχαμε προειδοποιήσει «κάντε γρήγορα», όσο καθυστερείτε ο λογαριασμός ανεβαίνει. Μέχρι τώρα εκείνοι έκριναν το δικό μας έργο εκ του ασφαλούς, γιατί απλούστατα έδιναν ψεύτικες υποσχέσεις. Τώρα όμως απέκτησαν-και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ-παρελθόν. Εμάς μας κατήγγειλαν συνεχώς αλλά επί των ημερών μας δεν είχε ο κόσμος αγωνία αν θα πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί στο τέλος του μήνα. Επί των ημερών κανείς δεν διανοήθηκε να αγγίξει τα αποθεματικά των Ταμείων και των Δήμων και των νοσοκομείων. Επί των ημερών μας κερδίσαμε σε αξιοπιστία διεθνώς, τώρα οι πάντες στοιχηματίζουν για το πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, για το αν θα φύγει τελικά από το ευρώ κι όλα αυτά που ακούμε όλη την ημέρα».

Απευθύνθηκε, μάλιστα, προσωπικά, στον Αλέξη Τσίπρα και διατύπωσε την πρόταση του για εθνική συνεννόηση, λέγοντας: «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση μας πολέμησες με κάθε τρόπο. Δεν πολέμησες εμάς, την εθνική προσπάθεια πολέμησες. Είχες λαϊκή εντολή να κρατήσεις τη χώρα στο ευρώ, να βγάλεις τη χώρα από τα Μνημόνια και την ύφεση. Δεν σεβάστηκες αυτή τη λαϊκή εντολή, δεν σεβάστηκες ούτε και τις δικές μας τις προσπάθειες, μέσα σε συνθήκες χάους, όταν αναλάβαμε. Δεν σεβάστηκες κανένα αποτέλεσμα που πετύχαμε και τώρα έρχεσαι με τη λαϊκή εντολή, που απέσπασες κοροϊδεύοντας τον κόσμο, να οδηγήσεις τη χώρα στην αναξιοπιστία, να την απομονώσεις διεθνώς, να τη διασύρεις και να μας φέρεις όλους πίσω στην απελπισία. Είμαστε, επομένως, απέναντι σου, αλλά δεν είμαστε ίδιοι με εσένα. Εσύ έχεις τώρα τη διακυβέρνηση. Εσύ βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, επειδή τον εξαπάτησες τον ελληνικό λαό, αλλά μαζί σου βρίσκεται σε αδιέξοδο και η Ελλάδα. Και εμείς βάζουμε την Ελλάδα πάνω από όλα κάτι που όταν ήμασταν εμείς στην εξουσία εσύ δεν το έκανες. Ενώ εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο. Αλλά έχουμε κι εμείς τις κόκκινες γραμμές μας και αυτές είναι δύο: να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να παραμείνει στη δυνατότητα να έχει ανάπτυξη εκεί που την είχαμε φέρει. Αυτή είναι η εθνική συνεννόηση που προτείνουμε. Εθνική συνεννόηση για να απαλλαγεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ιδεοληψίες και τα βαρίδια, αν θέλει και αν το μπορεί, βεβαίως».

Στον χαιρετισμό που έκανε στην προσυνδιάσκεψη ο Φίλιππος Ταυρής, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ., ενώπιον του Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι το κόμμα δεν χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας, ούτε επανίδρυση, ούτε επαναπροσδιορισμό της ιδεολογίας του. Άφησε αιχμές εναντίον κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. σημειώνοντας ότι ενώ αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός, θέτουν ζητήματα που θέτουν και οι πολιτικοί αντίπαλοι τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγέλης, παραβρέθηκαν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, βουλευτές και άλλα στελέχη, ενώ ακολούθησαν ομιλίες. Ο κ. Παπαμιμίκος αναχώρησε, μαζί με τον κ. Σαμαρά για την Αθήνα, μόλις έγιναν γνωστές οι εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.