Πρόταση για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

Πρόταση για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε προαναγγείλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Κ.Ο. που συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

Ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει κρίση νομιμοποίησης στην χώρα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει θέμα εκλογών, ούτε αμφισβήτησης της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι θεσμική και διορατική, καθώς θα καθιερωθεί η απλή αναλογική, για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Άσκησε εξάλλου κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση, καθώς όπως είπε, ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης, "το ισχύον εκλογικό σύστημα πάσχει πολλαπλά από συνταγματικής άποψης", διότι, όπως τονίζεται, "καθιερώνει ένα ιδιόρρυθμο μικτό εκλογικό σύστημα, με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμά του την πριμοδότηση με το bonus 50 επιπλέον εδρών στο αυτοτελές κόμμα που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας, ενώ δεν καθορίζει ως προϋπόθεση την επίτευξη ελάχιστου εκλογικού ποσοστού".

Στην αιτιολογική έκθεση υποστηρίζεται, ακόμα, ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα "καθιερώνει ένα δυσανάλογο bonus 50 επιπλέον εδρών, το οποίο διαστρεβλώνει πλήρως την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου και αναιρεί κάθε ιδέα εκλογικής δικαιοσύνης και την αρχή της αντιπροσώπευσης στο επίπεδο των επί μέρους εκλογικών περιφερειών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση των τετραεδρικών εκλογικών περιφερειών, όπου είναι πολύ πιθανό το πρώτο κόμμα, ακόμη και με ένα ποσοστό γύρω στο 30%, να κερδίσει όλες τις έδρες που αντιστοιχούν στις περιφέρειες αυτές". Τονίζεται, επίσης, ότι "με την δυσμενή ρύθμιση σε βάρος των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας των ευκαιριών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων".

"Το ισχύον εκλογικό σύστημα θεσπίστηκε με την προοπτική της εξασφάλισης ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων. Ο μετασχηματισμός από το 2012 και μετά του κομματικού συστήματος από δικομματικό σε πολυκομματικό και το χαμηλό ή πάντως όχι πολύ υψηλό ποσοστό του πρώτου κόμματος στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, (18,85% στις εκλογές του Μαΐου 2012, 29,66% στις εκλογές του Ιουνίου 2012, 36,34% στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015), κατέστησε πλέον το bonus, όχι μόνο αντισυνταγματικό, αλλά και απρόσφορο για τον σκοπό που θεσπίστηκε, δηλαδή την απόκτηση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας", επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης.

Τονίζεται, τέλος, ότι "υπό τα νέα δεδομένα του κομματικού συστήματος, η τεχνητή υπεραντιπροσώπευση του πρώτου κόμματος χρησιμεύει απλώς στο να καταστήσει δεσπόζουσα τη θέση του κόμματος αυτού στις διαδικασίες για τον σχηματισμό Κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως, ο στόχος αυτός, δηλαδή η διευκόλυνση του σχηματισμού Κυβερνήσεων συνασπισμού, εξυπηρετείται καλύτερα από το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο διασφαλίζει επί πλέον και τη σχετική ομοιογένεια των κυβερνήσεων συνασπισμού, άρα και την κυβερνητική σταθερότητα".