Τσίπρας: Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση, η ευθύνη στους δανειστές

"Εμείς έπρεπε να δώσουμε τη λύση και αυτό ακριβώς κάναμε", είπε ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα κατέθεσε χθες μια ολοκληρωμένη πρόταση και τώρα η ευθύνη είναι στους δανειστές. "Οι υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά έγιναν, τώρα περιμένουμε από τους άλλους".

"Όλοι μπορούν να δουν ότι η χώρα διαπραγματεύεται πρώτη φορά, δεν υπογράφουμε ότι μας φέρνουν οι δανειστές.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις χθες το βράδυ, η κυβέρνηση δεν περιμένει τους δανειστές να της καταθέσουν ένα σχέδιο. Είναι πλέον στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Ευρεώπης που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς τους για τις αποφάσεις τους, εάν θα διαιρεθεί η Ευρώπη".

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πλήρες σχέδιο συμφωνίας αποτελείται από 47 σελίδες και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016 και τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα μετά την πενταμερή Σύνοδο για το ελληνικό ζήτημα, επιχείρησε για μία ακόμη φορά να φέρει τους ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους, βάζοντας το δίλημμα «διαίρεση της Ευρώπης ή Ευρώπη της αλληλεγγύης». 

«Είναι ένα ευρωπαϊκό, παγκόσμιο θέμα το ελληνικό ζήτημα. Αποτελεί πλέον απόφαση των ευρωπαίων ηγετών εάν θα επιλεγεί μία προοπτική ρεαλιστικής εξόδου από την κρίση που αποκλείει για πάντα τη διαίρεση της Ευρώπης ή θα επικρατήσει η επιλογή ορισμένων για διαίρει και βασίλευε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, πετώντας εκ νέου το μπαλάκι μίας πολιτικής λύσης στους ευρωπαίους ηγέτες. 

«Πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό για να ατενίζουμε όλοι με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση κινείται πάντα έχοντας κατά νου ότι ο κόσμος θέλει λύση και όχι συμφωνία και δεν θέλει να γυρίσει στο χθες των σκληρών μνημονίων. Στόχος μας είναι να βάλουμε το λιθαράκι μας για μία Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι της υποτέλειας.