Βαλυράκης: Πιθανόν να υπάρχουν νέα στοιχεία για τη Siemens

Την πεποίθησή του ότι υπάρχουν περιθώρια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Siemens εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος κλήθηκε απόψε προς ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στο πλαίσιο της απόφασης να ανασυρθεί ο “φάκελος” της υπόθεσης.

Ο κ. Βαλυράκης δεν απέκλεισε την περίπτωση να έχουν υπάρξει νεότερα στοιχεία, ενώ ζήτησε από την Βουλή να αναλάβει πρωτοβουλίες τέτοιες ώστε να ασκηθεί πίεση και να οδηγηθεί η γερμανική εταιρεία στην αποκάλυψη των πολιτικών προσώπων τα οποία έγιναν αποδέκτες των “μαύρων χρημάτων”. Αφού έκανε εκτενή αναφορά στη “σκληρή” δουλειά που είχε γίνει η οποία, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες, είχε καταλήξει στην τεκμηρίωση της ροής “μαύρων χρημάτων” από τα ταμεία της Siemens, η Επιτροπή, ανέφερε, δεν μπόρεσε να υπερβεί τα εμπόδια των “παρένθετων προσώπων” ώστε να οδηγηθεί στα πολιτικά πρόσωπα που υπάρχουν ενδείξεις ότι πήραν τις μίζες.

Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής είπε πως θα μπορούσε ακόμη και να δρομολογηθεί από την κυβέρνηση καταγγελία της συμφωνίας-συμβιβασμού που συνήφθη το 2012 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens και κυρώθηκε από τη Βουλή, αναφορά την οποία σχολίασε η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας πως “ουδέποτε εγκύρως καταρτίστηκε η σύμβαση με την οποία χαρίστηκαν οι αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου” και πρέπει να διερευνηθούν οι όροι “του φερόμενου ως εξώδικου συμβιβασμού”.

Η κ. Κωνσταντοπούλου συμφώνησε με τις προτάσεις του κ. Βαλυράκη, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως την σημασία της διεκδίκησης στην παρούσα ιδίως συγκυρία κατά την οποία η χώρα μας πιέζεται για το “φερόμενο χρέος”, όπως είπε, προτείνοντας μάλιστα να κληθεί για εξέταση αυτοτελώς η Siemens.

Ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική εξουσία αποδείχθηκαν κατώτερες στην διαχείριση του σκανδάλου και στην αξιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής. Όπως μάλιστα είπε “η αίσθησή μας ήταν ότι η ίδια η εταιρεία απολαμβάνει μίας ιδιότυπης ασυλίας”, σημειώνοντας πως δέκα χρόνια μετά την πρώτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση, το 2005, “το σκάνδαλο βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα”.

Ο κ. Βαλυράκης θα βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής και στην επόμενη συνεδρίαση, κατά την οποία θα δεχθεί ερωτήσεις από τους βουλευτές.