Κατρούγκαλος: Θεωρούμε δεδομένη τη συμφωνία

Τη βεβαιότητά του ότι η συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές θα κλείσει εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκδήλωση IDEAS FIGHT DEBATE που διοργάνωσε σήμερα το forum 2020 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: “Θέλουμε τη συμφωνία και τη θεωρούμε δεδομένη. Δεν μπορούμε όμως να υποχωρήσουμε στα εξής: στο να υπάρχουν πρόσθετα υφεσιακά μέτρα που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε μια συμφωνία πακέτο που θα προϋποθέτει μια αναπτυξιακή διάσταση. Δεν θέλουμε νέα δάνεια, πιστεύουμε ότι απλώς η συμμετοχή μας στην ελάφρυνση της ΕΚΤ και η συμμετοχή μας στο πακέτο Γιούνκερ θα αποτελέσουν την αναπτυξιακή ένεση που χρειαζόμαστε”.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η συμφωνία αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για την ανάπτυξη. “Χρειάζεται για να μπορέσουμε να ανατάξουμε τη δύσκολη θέση της ελληνικής οικονομίας να αντιμετωπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα. Αυτό που ονομάζουμε στην Ελλάδα διαπλοκή των συμφερόντων. Συνιστά διαπλοκή στην Ελλάδα το γεγονός ότι το τρίγωνο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τραπεζών και πολιτικών έχει καταστήσει βασικό τρόπο του πλουτισμού στην Ελλάδα όχι την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά το να παίρνει κανείς πολιτικό μέρισμα από το κράτος. Ο παρασιτισμός δηλαδή αντί της επιχειρηματικότητας ως βασικό μέσο πλουτισμού”.

Από την πλευρά της η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι “η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πάρει υφεσιακά μέτρα, ενώ ταυτόχρονα τα μέτρα που θα έρθουν είναι βαθιά υφεσιακά”. Εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα υπάρξει μια συμφωνία, προσθέτοντας ότι “όλη η κουβέντα που γίνεται για πιθανή ρήξη είναι απόλυτη καταστροφή. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει να υπάρξει για την Ελλάδα, χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ. Δυστυχώς όμως δεν το αντιλαμβάνεται μερίδα των κυβερνώντων”.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι αναγκαίο είναι να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές, τονίζοντας: “Χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης που χρειάζεται για να φέρουμε επενδύσεις. Ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει”.

Ωστόσο, απευθυνόμενη στον κ. Κατρούγκαλο, ανέφερε: “Δεν στέλνετε ενιαίο μήνυμα ότι θέλετε επενδύσεις. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν επενδύσεις αν από την κυβέρνηση δεν υπάρχει ενιαία γραμμή σε αυτά που διατυπώνουν οι εκπρόσωποί της”. Κατέληξε δε ότι “απαιτείται εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας που απαιτεί εθνική συνεννόηση”.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο καθηγητής οικονομικών του LSE Charles Goodhart ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά υπερεκτίμησε την ελευθερία χειρισμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μόνη απέναντι σε ένα μπλοκ χωρών που αντιτίθενται έντονα στις απαιτήσεις της. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Goodhart, η Ελλάδα δεν μπορεί να εξελιχθεί εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη και δεν γίνουν επενδύσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, “οι ξένοι επενδυτές έχουν απαιτήσεις. Η ανησυχία για τις φήμες που κάνουν λόγο για έξοδο της χώρας από το ευρώ θα πρέπει να τελειώσουν. Η Ελλάδα χρειάζεται περίοδο χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Απαραίτητο είναι να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για προσέλκυση επενδύσεων”.

Τέλος, πρόσθεσε ότι “η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας και να υπάρξει εγγύηση για το μέλλον”.

Την εκτίμησή του ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν θα έρθουν από την εγχώρια αλλά από την ξένη αγορά εξέφρασε μιλώντας στην εκδήλωση ο Eytan Tigay, Managing Director Rhone Capital, προσθέτοντας ωστόσο ότι κανείς δεν υλοποιεί επενδύσεις σε ασταθές περιβάλλον. “Για τους επενδυτές αναγκαία είναι η ύπαρξη ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος που θα διασφαλίζει μακροχρόνια τις επενδύσεις που υλοποιούνται”, ανέφερε ο κ. Tigay και συνέχισε: “Μόνο όταν υπάρξει ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον θα μπορέσει η Ελλάδα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις”.