Αλέξης Τσίπρας: “Δεν θα αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς”

Την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της, ότι θα διατηρήσει τις κόκκινες γραμμές της καθώς -όπως είπε- υπάρχουν και όρια που έχουν επιβάλλει η λαϊκή εντολή και η κοινή λογική, παρείχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε επίσης ότι «δεν θα αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς, ούτε για τους εαυτούς μας, ούτε για την παράταξη, γιατί ο λαός δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα και έλλειψη προοπτικής».

Ο πρωθυπουργός έστειλε δύο σαφή μηνύματα. Ένα προς το εξωτερικό, αφήνοντας σαφείς αιχμές για ξένους αξιωματούχους ότι η Αθήνα «δεν θα ανεχθεί όσους παίζουν με τη φωτιά» και πως κάνουν διαρροές για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, για χρεοκοπία ή για κρίση. Τους κάλεσε είτε να συμβάλλουν σε μια συμφωνία, είτε να σιωπήσουν. Το δεύτερο μήνυμα απηύθυνε προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και αφορούσε την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι έχει καθυστερήσει. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και τόνισε την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και τους στόχους της κυβέρνησης είπε πως ορισμένοι πιστεύουν ότι με τις πιέσεις για την ρευστότητα θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει από τις θέσεις της και να δεχθεί συμφωνία, που θα επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό, όπως είπε, δεν πρόκειται να συμβεί. Ο λαός, είπε ο κ. Τσίπρας, ζητά λύση μακράς πνοής και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον -παρά την ομοβροντία ΜΜΕ που αποτελούν τη φωνή των δανειστών- η πλειοψηφία του λαού στηρίζει την κυβέρνηση.

Περιγράφοντας το πλαίσιο της λύσης που επιδιώκει η κυβέρνηση είπε ότι δεν πρόκειται να γίνουν υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις και πρόσθεσε ότι στο θέμα του ΦΠΑ, της αγοράς εργασίας και του ασφαλιστικού, οι αρχιτέκτονες της ύφεσης και της λιτότητας επιμένουν σε ακρότητες για να μην παραδεχθούν την αποτυχία τους.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις για αμοιβαία επωφελή συμφωνία και πρόσθεσε ότι απαιτεί το ίδιο και από τους θεσμούς.

Αναλύοντας περαιτέρω το μήνυμα προς το εξωτερικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορούν πρόσωπα που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό όραμα να ασκούν επιρροή ή να παραδίδουν μαθήματα ηθικής. Η στάση τους δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι «αυτές τις ημέρες, όσοι μπορούν να συμβάλλουν ας το κάνουν. Οσοι δεν το επιθυμούν, ας σιωπήσουν».

Είπε ότι χάρη στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση, ήδη έχει πετύχει αρκετά και πρόσθεσε ότι στην συμφωνία θα προβλέπονται χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα αφήνοντας πίσω την λογική της σκληρής λιτότητας και τα αποτελέσματα αυτά δεν θα αργήσουν να φανούν στην ζωή των πολιτών.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Εχουμε διακηρύξει ότι δεν αποδεχόμαστε περικοπή συντάξεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι κάποια στιγμή να εξετάσουμε το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού» είπε ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα γίνει με όρους εξαναγκασμού, αλλά μετά από αναλογιστικές μελέτες και με λογική αναδιανομής από τους πλουσιότερους προς τους φτωχότερους. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο PSI λέγοντας ότι γι αυτό το έγκλημα πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν.

Για να είναι η συμφωνία ένας αμοιβαίος συμβιβασμός πρέπει να περιλαμβάνει έσοδα από μεταφορά βαρών στον πλούτου και όχι μέτρα που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα. Πρέπει να προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους και γενναίο χρηματοδοτικό πακέτο επενδύσεων για ανάπτυξη, είπε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στο εγχώριο «λόμπυ των υποστηρικτών της τρόικας» τονίζοντας ότι ο αντίπαλος δεν βρίσκεται στο Βερολίνο ή το Παρίσι, αλλά εντός των τειχών. Εκτός από την τρόικα ξένων, είπε, υπήρξε και το λόμπι των υποστηρικτών της τρόικας που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα καί το οποίο ευνοήθηκε την τελευταία 25ετία. «'Αρα υπάρχει και παράλληλος αγώνας που ίσως αποδειχθεί πιο κρίσιμος από τον πρώτο, καθώς εκεί ίσως κριθεί η επιτυχία ή αποτυχία της κυβέρνησης» είπε ο πρωθυπουργός.

Αυτός ο αγώνας, σημείωσε, έχει ήδη ξεκινήσει και γι αυτό η κυβέρνηση βρίσκει λυσσαλέα αντίδραση στο εσωτερικό, όχι από την αντιπολίτευση που βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία, όσο από δυνάμεις που άφησαν τις μάσκες της αμεροληψίας να πέσουν και έχουν αναλάβει την αντιπαράθεση με κυβέρνηση.

Οι δυνάμεις αυτές δεν είναι άλλες από τους γνωστούς ολιγάρχες που λυμαίνονται χώρα επί δεκαετίες, βλέπουν τα συμφέροντά τους να απειλούνται. Γι αυτό και η στάση τους είναι λυσσαλέα, είπε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για ΜΜΕ της διαπλοκής.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να πληρώσουν φόρους, να πληρώσουν τα δάνειά τους και την χρήση συχνοτήτων».

«Έχουμε τον λαό και την κοινωνία μαζί μας και θα επιβάλλουμε το δίκιο» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια παρά τέσσερις μήνες και θα το επιβάλλουμε». Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα δημοσιοποιηθεί άμεσα το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η διασταύρωση ονομάτων σε όλες τις λίστες που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, όσο υψηλά και αν βρίσκονται τα ονόματα στις λίστες.

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε τις επικρίσεις για παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στις εως τώρα νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ρύθμιση των οφειλών και τις 100 δόσεις, για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, την κατάργηση του 5ευρου για την εισαγωγή στα νοσοκομεία, την Εξεταστική Επιτροπή για μνημόνια, την Επιτροπή για Πολεμικές Αποζημιώσεις, την υπόθεση Ζιμενς, ενώ αναφέρθηκε και σε σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού.