Τα αντιφατικά μηνύματα της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση

Διαφορετικές γραμμές και μηνύματα επικρατούν στην κυβέρνηση αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διαφορετικά μήκη κύματος κινήθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης και σε άλλα το Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης συναντιόταν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυε ότι "οι σοβαρές διαφωνίες και οι αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους" και πρόσθετε πως "με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός", αλλά και ότι η ευθύνη γι' αυτό "ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους".

Ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου περιέγραψε ένα σκηνικό ρήξης, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με όσα είπε ο κ. Δραγασάκης στο Μάριο Ντράγκι, αλλά και μετά τη συνάντησή τους.

Ο κ. Δραγασάκης πάντως, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η οποία είχε διάρκεια 2 ωρών, δήλωσε ότι εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, "ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά".

Μηνύματα συμφωνίας εξέπεμψε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. "Είχαμε έναν μακρύ και παραγωγικό διάλογο, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για μια επιτυχή συνάντηση στο Eurogroup, ο στόχος του οποίου είναι να καθοριστεί περαιτέρω το κοινό έδαφος που επιτεύχθηκε στο Brussels Group, τις διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών" είπε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, "είναι σημαντικό πως η πρόοδος αυτή θα αποδώσει καρπούς με πολύ γρήγορες και συνοπτικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της γεφύρωσης των εναπομεινάντων διαφορών και θα φέρει την Ελλάδα σε μια κατάσταση που όλοι προσμένουμε".

Λίγη ώρα έπειτα από τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, ο Πιέρ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι η συζήτηση είχε τυπικό χαρακτήρα, βλέποντας όμως πρόοδο των διεργασιών του Brussels Group και αναμένοντας ένα πιθανώς, "χρήσιμο Eurogroup".

"Μόλις συναντήθηκα με τον Γιάνη Βαρουφάκη και μιλήσαμε για την ουσιαστική πρόοδο του Brussels Group και την προετοιμασία ενός χρήσιμου Eurogroup στην 11η Μαΐου", έγραψε το απόγευμα της Τρίτης στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε συνάντηση και με τον Γάλλο υπουργό οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο Γάλλος υπουργός σχολίασε τη συνάντηση με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας για "καθοριστική στιγμή" και μια "καλή δυναμική" για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.